Fenomen de masă demonstrat de ANI: Banii publici sunt fraudaţi şi direcţionaţi în buzunarele aleşilor locali

O analiză a consiliilor locale din municipii reşedinţă de judeţ şi a celor judeţene, realizată de inspectorii de integritate, a scos la iveală un fapt ştiut de toată lumea, dar nedemonstrat până acum: fraudarea şi direcţionarea banilor publici în buzunarele aleşilor locali este un fenomen de masă. Iar acesta trebuie neapărat stopat prin îmbunătăţirea cadrului legislativ, care şi-a atins limitele, a atenţionat, marţi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu. El a prezentat rezultatele „de-a dreptul îngrijorătoare” ale studiului amintit, explicând că degeaba inspectorii de integritate identifică conflicte de interese rămase apoi definitive prin decizia instanţei, atât timp cât ele nu au finalitate, deoarece contractele nu sunt anulate.

Concret, un contract nu mai poate fi anulat în instanţă, după 3 sau 4 ani, când acesta a fost executat, plătit şi poate persoanele vinovate nu mai sunt nici angajate ale respectivei instituţii publice.

Horia Georgescu opinează că “Este foarte important ca sistemul sancţionatoriu, mecanismul prin care se recuperează produsele conflictelor de interese – mă refer la contracte publice -, să fie mai rapid, mai eficient şi să aibă un caracter descurajant”, a arătat şeful ANI.

Pe de altă parte, mult hulita ANI de politicieni a evoluat foarte mult din 2008 ANI, în sensul că o parte din opinia publică a conştientizat că un conflict de interese sau o incompatibilitate înseamnă, de fapt, corupţie, şi din această perspectivă conceptul de integritate înseamnă combaterea corupţiei prin mijloace administrative.

De altfel, o simplă accesare a site-ului www.integritate.eu relevă cât de multe sunt cazurile de incompatibilitate, de diferenţe nejustificate de avere şi de conflict de interese la aleşii locali, începând de la îndepărtatele comune ale ţării şi până la deja consacraţii baroni locali.

Şeful ANI a arătat că problematica conflictului de interese, în special în achiziţii publice, va deveni în următoarea perioadă partea predominantă a activităţii ANI.

În lume există 136 de sisteme de integritate similare ANI

“Aş face o remarcă referitoare la un studiu efectuat de Banca Mondială, la nivel global, despre existenţa unor sisteme de integritate similare ANI, care sunt în număr de 136. De ce fac această observaţie: retorica politică, întotdeauna când dezavuează ANI, spune că nu mai există astfel de mecanisme şi că ANI, practic, ar trebui să se desfiinţeze. Nu este acesta adevărul şi cred că politicienii de bună-credinţă ar trebui să analizeze mai mult aceste rapoarte şi să exprime lucrurile aşa cum stau de fapt. Pentru că agenţia, în scurta ei existenţă, pot spune cu toată tăria că a devenit un model de succes, un model de bune practici care poate inspira şi alte ţări în implementarea acestui mecanism de integritate”, a precizat Horia Georgescu.

Platformă integrată de identificare în timp real a conflictelor de interese

Pe de altă parte, el a anunţat implementarea unei platforme integrate de identificare în timp real a potenţialelor conflicte de interese în achiziţiile publice cu fonduri europene. Astfel, va fi eliminată presuspendarea sau suspendarea fondurilor europene, aşa cum se întâmplă acum cu programele pe Transporturi, spre exemplu.

“Am înaintat un memorandum Guvernului, ce a fost aprobat, prin care ANI va verifica conflictele de interese în achiziţii publice cu fonduri europene. Va fi o platformă integrată prin care vom identifica ex-ante în timp real potenţiale conflicte de interese, fără a bloca acele proiecte în desfăşurarea lor. Este primul mecanism preventiv sută la sută care va fi implementat în România după 1989 şi, credem noi, că va acţiona descurajant pentru persoanele implicate în acest proces, care doresc să încalce legea”, a precizat preşedintele ANI.

De asemenea, la nivelul ANI, în colaborare cu ANRMAP, s-a iniţiat un grup de lucru care va realiza un pachet legislativ care va corecta problemele şi va eficientiza mijloacele de control, în special în achiziţiile publice pe fonduri europene, unde România are probleme foarte mari.

“Este un semnal foarte bun, deoarece va fi creat un mecanism credibil pe termen lung, care să nu mai dea ocazia unor probleme ce au generat blocarea unor linii de finanţare pe programe operaţionale”, a precizat Georgescu.

Raport Expert Forum: politicienii au susţinut de formă înfiinţarea ANI

Toate aceste informaţii au fost prezentate la conferinţa “Conflicte de interese şi incompatibilităţi în Europa de Sud-Est. Cazul românesc”. În cadrul evenimentului a fost lansat şi un raport Expert Forum privind conflictele de interese în România, finanţat de Ambasada Marii Britanii, Ambasada Finlandei şi Fundaţia Konrad Adenauer.

Potrivit documentului, deşi politicienii români au susţinut “formal” în contextul aderării la UE, legislaţia privind conflictele de interese şi incompatibilităţile, respectiv înfiinţarea ANI, în prezent se constată acţiuni vizibile ale unei părţi a acestora împotriva instituţiilor, legislaţiei şi practicilor în domeniu.

Raportul concluzionează şi că România trebuie să fie în continuare monitorizată de Comisia Europeană cu privire la funcţionarea cadrului privind lupta anticorupţie.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

  1. “Este foarte important ca mecanismul sanctionatoriu”…bla ,bla ,bla.Astea-s vrajeli! Daca mecanismul asta ar fi fost atit de important si ar fi existat macar in Romanica ar fi trebuit de mult cacei care au pus pe picioare afacerea Bechtel sa fie la zbirna cu averile confiscate drept exemplu pentru cei care ar mai fi dorit,poate ,o alta asemenea afacere. Eu as merge pina acolo incit sa se poata ca cei care fac asemenea treburi sa fie supusi unui mecanism ” sanctionatoriu” dotat cu 12 gloante dum -dum in scafirlie. Punct ! Si de la capat! Sa vedem atunci cine ar mai construi autostrazi care nu se mai termina sau se decoperteaza la prima frina a unui camion, poduri care incep niciunde si se sfirsesc nicaieri, parcari existente numai pe hirtie si asa mai departe….Vorbe.. De vorbe sint satul ca de medicii din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.