Finlanda aşteaptă Raportul MCV pentru a decide intrarea României în Schengen

Finlanda aşteaptă, conform hotărîrii luate la nivelul UE, următorul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru a avea mai multe informaţii înainte de a adopta o decizie privind integrarea României în spaţiul Schengen, a anunţat premierul finlandez Jyrki Katainen, care a admis că ţara noastră îndeplineşte criteriile tehnice. Însă premierul Victor Ponta a trebuit să-şi revizuiască opinia, după ce declarase, în februarie: “Nu leg MCV de Schengen!”

“Ultimul raport MCV a avut pentru România numeroase semnale pozitive. Dacă viitorul raport va fi la fel de bun, decizia pentru Schengen va fi mai uşoară”, a spus Katainen, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Helsinki.

Despre faptul că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen ştim încă de pe vremea Guvernului Boc. Însă criza politică fără precedent din vara trecută, plus ignorarea legii, de către parlamentari, printre care şi hotărârea judecătorească privind revocarea din funcţia de senator a liberalului Mircea Diaconu, au atârnat mult în amânarea acceptării României în Schengen.

De altfel, Raportul MCV din ianuarie a.c. trasa nişte obiective clare puterii din România: eliminarea incompatibililor din Parlament şi  a miniştrilor cu dosare penale, din Guvern, iar anchetaţilor să li se ridice imunitatea. Fenechiu a fost ţinut însă până în iulie, când instanţa supremă l-a condamnat la 5 ani de închisoare.

După ce nu îşi găsea miniştrii penali în Guvern, premierul Ponta s-a lămurit că şi Vosganian are probleme cu justiţia. Însă acesta este apărat de colegii parlamentari şi o va lungi cât va putea până să ajungă în instanţă.

Şeful Executivului era cât pe-aci să numească ministru al Transporturilor un alt penal: pe liberalul Silaghi, denunţat de omul de afaceri Nelu Iordache că i-a dat şpagă 200.000 de euro pentru a-i păstra contractele cu CNADNR. Acesta a demisionat din Parlament, dar s-a instalat, pe listele PNL, în Parlamentul European.

Ponta spune însă, optimist, că la sfârşitul acestui an ar putea fi aprobată prima etapă a procesului de integrare, cu frontierele aeriene. Cele terestre, poate la anul. Dar s-ar putea să aibă din nou surprize, poate chiar din partea şefului Diplomaţiei, Titus Corlăţean, care în primăvară declara că “dacă ne amână iar pe Shengen, România nu mai e interesată”.

“Toată lumea este de acord, așa cum a spus și premierul Finlandei astăzi, cu faptul că tehnic merităm în Schengen, decizia care trebuie luată este o decizie politică, decizia politică care va fi luată până la sfârșitul acestui an de noul Guvern al Germaniei, sigur, condus tot de doamna Merkel, de Guvernul olandez, care, de asemenea, este după alegeri, și de Guvernul finlandez”, a spus premierul, luni, într-o declarație de presă.

El a admis, de data aceasta, că se va ține cont, printre altele, și de progresele pe care le-a avut România în ceea ce privește MCV, dar tot ceea ce poate face România este să convingă partenerii să ia decizia politică de primire în Schengen.

Întrebat dacă este mulțumit de răspunsul premierului finlandez pe acest subiect, șeful Executivului a spus: “Da, pentru că am discutat și la Berlin, și la Paris, și la Helsinki. Și da, sunt mulțumit în sensul în care, repet, decizia va fi una politică, iar în politică trebuie să faci tot ce ține de tine pentru a avea un rezultat bun, sunt lucruri pe care nu le putem influența”, a adăugat premierul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.