Florin Georgescu: Avem semnale bune de creştere economică

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu aduce veşti optimiste: economia României are semnale bune de creştere succesivă în următorii ani: 1,8 sau 1,6% în 2013; 2,5% în 2014; 3,5% în 2015. “Trebuie să atragem investitorii străini prin comportamente şi proiecte viabile, care să susţină investiţiile lor aici, adică: îmbunătăţirea infrastructurii, o politică guvernamentală coerentă şi bine ierarhizată ca priorităţi; ambele pot contribui la o creştere economică mai bună, la un PIB mai mare,de la un an la altul, inclusiv prin asigurarea unei repartizări mai echitabile a acestuia”, a explicat Florin Georgescu vineri, la Braşov.

“Am avut 0,2 în 2012, deşi pornisem cu previziuni mai înalte; aceasta a fost realitatea internă şi internaţională. Apoi 1,8 – sau unii zic 1,6 – pentru anul 2013, 2,5 în 2014 şi 3,5 în 2015, aşa încât creşterea economică este prevăzută tot mai mare de la un an la altul. Repet, asta depinde în mare măsură de noi, apoi şi partenerii externi devin încrezători în economia românească. Deja avem semnale bune”, a arătat Georgescu.

El a amintit că joi a fost o emisiune de titluri de stat româneşti care a atras investitorii la un cost de numai 4,5 % la dolar, ceea ce este cu 1% mai puţin decât ce a atras cu o zi înainte o ţară vecină. S-a suprasubscris, adică oferta de bani a fost de 5 ori mai mare, respectiv 7,5 miliarde de dolari faţă de cererea părţii române. Aşa că, iată, investiţiile străine vin, sunt bani disponibili în lume, au venit în zona guvernamentală şi asta poate să ducă la o creştere economică indirectă”, a subliniat oficialul BNR.

Iată şi sfatul pe care prim-viceguvernatorul BNR l-a dat celor din domeniu economic:

“Trebuie să ne bazăm pe potenţialul propriu, să dimensionăm corect profiturile pe care le obţin companiile, să stimulăm investirea lor aici şi nu în alte părţi, să asigurăm atragerea accelerată a fondurilor europene care pot contribui la realizarea multor proiecte de infrastructură, de creşterea competitivităţii economice în toate domeniile, îndeosebi în agricultură sau protecţia mediului”.

Florin Georgescu a mai spus că românii au început să fie mai chibzuiţi şi să economisească în ultimii ani, iar acest lucru se vede atât în indicele de economie generală, cât şi în structura economisirii.

Prim-viceguvernatorul a participat, vineri, la Universitatea “Transilvania” din Braşov, la închiderea oficială a primei ediţii a proiectului “Academica BNR” – proiect în cadrul căruia participanţi din 21 de universităţi partenere din toată ţara au audiat, în perioada 11-14 februarie, prezentări de teme de actualitate din domeniul economic şi au avut ocazia să participe la seminarii în formatul unui veritabil forum-dezbatere.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.