FMI a bătut palma cu Ponta pe deficit

FMI şi CE au acceptat ca deficitul pe care va fi construit bugetul pentru anul 2015 să crească de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzând o alocare de 0,4% pentru cofinanţarea proiectelor UE, a anunţat astăzi premierul Victor Ponta. Proiectul bugetului va fi aprobat vineri, 12 decembrie, apoi va fi trimis Parlamentuluui, spre adoptare.

„Datele principale se referă la un deficit de 1,83% din PIB. Vom avea un buget de 238 de miliarde de lei, din care 225 sunt venituri şi 13 miliarde este deficitul. Estimarea de creştere economică este de 2,5% din PIB, egală cu cea din 2014.”, a menţionat premierul Victor Ponta.

Prim-ministrul a insistat că nu va exista nicio taxă sau impozit suplimentar în anul viitor şi că s-a reuşit scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism.

„Am reuşit scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism, de la 24 la 9%. În 2015 vom plăti şi ultimele titluri executorii pe 2016, către profesori şi alte categorii de angajaţi ai statului”, a mai precizat Ponta.

La negocierile de săptămâna trecută, FMI a cerut Guvernului să reducă deficitul bugetar la 0,9% din PIB în bugetul pentru 2015, dar partea română a considerat inacceptabilă solicitarea, ameninţând cu întreruperea discuţiilor dacă nu este agreat un deficit de 1,4%.

Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a invocat faptul că „regulile nu se schimbă în timpul jocului” și că o astfel de măsură ar însemna „îngenuncherea economiei românești”.

”Deficitul pe care ni l-am asumat anul acest este de 1,4% pe cash și ESA. Nu vom accepta ca regulile să fie schimbate în timpul jocului. Sper ca la negocieri să aflam că propunerea făcută de un reprezentant al FMI și CE nu este susținuta de reprezentanții la vârf ai FMI. Mandatul meu, ca reprezentant al Guvernului, este ca negocierile să înceapă de la 1,4%. Nu putem să începem negocierile de la 0,9%, ar însemna să acceptăm îngenunchearea definitivă a economiei românești”, a declarat Vâlcov, pentru B1TV.

Fostul ministru de Finanţe Ionuţ Popescu a comentat ironic pe Facebook:

“Carevasăzică, un deficit bugetar de 0,9% «îngenunchează economia», «pune România pe butuci», «ne distruge viitorul» și alte chestii în aceeași notă apocaliptică! I-auzi, Franț! Deci așa pățesc toate țările care au bugete cu deficite mici, sunt puse pe butuci? A, pardon, uitasem, noi avem nevoie de deficite mari că trebuie să ne dezvoltăm! Tot felul de minți odihnite, inclusiv foști miniștri de Finanțe care susțineau că România are nevoie de deficit mare, pentru dezvoltare! Păi, după ’90, am tot avut deficite mari, mai ales înainte de aderare, dar și după (știe Tăriceanu); care a fost rezultatul? Pomeni, pomeni, pomeni, bani sifonați din toate licitațiile, creștere aiurea a personalului bugetar, așa a fost folosit deficitul bugetar mare! Nici vorbă de infrastructură și alte chestii de-astea plicticoase… Țările pe care le-am tot dat exemplu (mai ales Polonia, din zona noastră) că au trecut mai ușor prin criză știți ce aveau în comun? Înaintea crizei, toate au avut ani cu deficite bugetare foarte mici…”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.