Ford isi ia adio de la Transit Connect si porneste B-Max

 

Ford a oprit asambalarea utilitarei Transit Connect la uzina de la Craiova si pregateste liniile de fabricatie pentru inceperea productiei de serie a monovolumului de clasa mica B-Max. Primele unitati vor aparea in prima parte a anului viitor, insa acestea vor merge direct pe pietele vest europene, urmand ca romanii sa-si poata permite noul model abia in trimestrul trei.

Conceptul modelului B-Max a fost prezentat in luna martie la Salonul Auto de la Geneva, iar in iunie a inceput fabricarea la Craiova a primelor prototipuri.

Tot de la inceputul anului viitor va intra in fabricatie la Craiova cel mai mic motor construit pana acum de Ford: EcoBoost, de 1 litru. Productia va atinge 350.000 de unitati, anual.

Cat priveste autoutilitara Transit Connect, productia acesteia a fost mutata la fabrica Ford din Valencia, in urma deciziei din iunie a grupului american de a reorganiza activitatea tuturor fabricilor detinute in Europa. Din aprilie 2010 si pana in octombrie anul acesta au fost asamblate la uzina din Craiova 17.105 de asemenea utilitare (9.558 unitati anul trecut si 7.547 anul acesta).

Potrivit contractului initial semnat cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Ford Romania ar fi trebuit sa produca in 4 ani – adica pana in septembrie 2011 – peste 250.000 de unitati, in caz contrar urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea achizitiei Automobile Craiova. Cum insa a venit criza financiara, Ford a cerut Guvernului prelungirea cu un an a termenelor contractuale.

Pana in iunie anul acesta, Ford a investit 450 de milioane euro in operatiunile pe care le desfasoara la Craiova, proiect pentru care compania americana s-a angajat prin contractul de privatizare sa aloce 675 milioane euro.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.