FORT cere taxarea transportatorilor in functie de distanta parcursa

 

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) solicita Guvernului sa introduca un sistem de incasare a taxei de drum in functie de numarul de kilometri parcursi de transportator, eliminand astfel taxarea fixa. Este vorba despre modelul austriac, care utilizeaza GO-Box-ul.

Implementarea acestui sistem ar optimiza costurile pe care transportatorii comerciali le inregistreaza din cauza neutilizarii infrastructurii rutiere ca urmare a restrictiilor de circulatie impuse, precum si a obligativitatii de a respecta timpul de odihna si conducere, sustin cei de la FORT. “Sistemul GO-Box este singurul ce ofera 100% garantia ca platesti in functie de cat utilizezi. Comparativ cu tari precum Bulgaria, unde costul cu taxa de drum este de 0,008 euro centi/km, transportatorii romani platesc 0,15 euro centi/km. In 2007, un transportator roman efectua anual aproximativ 110.000 km pe teritoriul national, iar in 2011 media kilometrilor efectuati la transportul de marfuri a scazut la 70.000 km/vehicul, ceea ce ne arata in mod clar ca statul trebuie sa aplice o serie de masuri care sa salveze ce se mai poate din transporturile comerciale romanesti. In acest context, FORT a transmis o scrisoare Guvernului in care solicita ca incasarea taxei de drum aferenta utilizarii infrastructurii rutiere sa se faca dupa modelul austriac, utilizand GO-Box-ul”, se arata intr-un comunicat al federatiei.

Potrivit FORT, transportatorii de marfuri si de persoane au inregistrat anul trecut pierderi de peste 50 milioane de euro din cauza starii infrastructurii rutiere, a cresterii preturilor carburantilor si “a haosului legislativ”. “Masuri precum returnarea accizei sau implementarea sistemelor de incasare a taxei de drum in functie de numarul de kilometri parcursi trebuie sa reprezinte pentru Guvernul Romaniei o prioritate sectoriala  in 2012”, apreciaza Augustin Hagiu, presedinte  FORT. Federatia reuneste aproape 500 de firme.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.