FORT: Peste 750 de TIR-uri româneşti sunt blocate de greva din Grecia

FORT îi cere ministrului Transporturilor, Dan Costescu, să activeze o celulă de criză pentru deblocarea situaţiei în care se află transportatorii români de mărfuri în trafic internaţional, din cauza grevei generale din Grecia, ajunsă la a treia săptămână.

Redăm integral scrisoarea deschisă transmisă de preşedintele FORT, Doru Marian Crăc, ministrului Transporturilor:

„Vă solicitam sa interveniti rapid prin Ministerul Afacerilor Externe, consulat şi/sau orice altă formă pentru deblocarea situaţiei în care se află transportatorii români de mărfuri în trafic internaţional din cauza grevei generale din Grecia.

Au trecut 3 saptamani de cand tot fluxul comercial de transport rutier este dat peste cap pe ruta Italia – Grecia – Bulgaria – Romania si retur, iar camioanele romanesti sunt blocate in trafic atat in Grecia, cat si in Bulgaria, fara ca cineva sa se intereseze de soarta soferilor care sunt intr-o situatie disperata, neavand la dispozitie conditii de hrana sau de igiena personala si mai ales neavand nici o informatie care sa ii puna in situatia unor estimari legate de program.

Facem apel totodata, prin intermediul dumneavoastra, la Inspectoratul de Control (ISCTR), sa trateze cu maxima celeritate respectarea timpilor de conducere si de odihna in cazul conducatorilor auto profesionisti ce au tranzitat aceasta ruta, deoarece inregistrarile tahograf sunt total date peste cap.

Ingrijorarea noastra este cu atat mai mare cu cat majoritatea marfurilor ce tranziteaza aceste rute sunt perisabile, cu termen de valabilitate redus, fapt ce pune in dificultate respectarea contractelor de catre transportatori si poate genera si alte pierderi la nivelul acestui sector de activitate.

In acest moment, peste 750 de camioane de mare tonaj se afla blocate in aceasta situatie, iar perspectivele sunt si mai sumbre, avand in vedere ultima pozitionare a bulgarilor, care vor aplica, conform anuntului de astazi, o masura similara de protest, in replica la actiunea din Grecia.

Reprezentantii FORT au tinut permanent legatura cu Ministerul Afacerilor Externe, respectiv cu Consulatul, insa se pare ca informatiile catre transportatorii romani nu sunt prezentate in timp real si ii pun pe acestia in dificultate.

Consideram ca se impune constituirea unei celule de criza pentru aceasta situatie si va rugam sa dispuneti toate masurile pentru asigurarea informarii transportatorilor autohtoni, utilizand toate canalele de comunicare cu patronatele din domeniu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.