FORT: Transportul ilicit de pasageri a atins o cotă de piaţă de peste 25%. Mesaj pentru călători

1

Transportul de pasageri fără forme legale a crescut, în ultimele 12 luni, de la 18%, în martie 2012, la peste 25%, în martie 2013, potrivit celui mai recent raport asupra transportului ilicit de pasageri desfăşurat de persoane fizice cu autoturisme personale atât pe teritoriul României, cât şi în afara acestuia, raport prezentat la ultima şedinţă a Consiliului Director al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), din 29 martie. Reprezentanţii federaţiei reclamă că iniţiativa de modificare a Legii taximetriei „este abandonată în sertarele Comisiei de industrii şi servicii a Parlamentului”, în timp ce accidentele cărora le cad victime pasageri ai transportatorilor ilegali se ţin lanţ. Ca ultimă soluţie pe termen scurt, FORT a elaborat un material de informare ce va fi pus la dispoziţia călătorilor, cu speranţa că aceştia vor înţelege riscurile la care se expun dacă apelează la “servicile” falşilor transportatori.

„În Parlamentul României, iniţiativa de modificare a legislaţiei pentru a putea aplica măsuri concrete împotriva transportului ilicit cu autoturisme, şi anume propunerea pentru completarea art. 55, punctul 5 din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi închiriere avand Plx 206/2011 este abandonată în sertarele Comisiei de industrii şi servicii. Între timp, pe şoselele României, dar şi în afara graniţelor ţării, au loc evenimente rutiere tragice în care sunt implicate aceste autoturisme fără ca autorităţile să dezvăluie faptul că pasagerii se aflau în autovehicule pirat”, se arată în comunicatul remis redacţiei de reprezentanţii FORT şi pe care îl redăm integral.

„Cu “sprijinul” Registrului Auto Român (RAR), sute de autovehicule au fost modificate pentru a reduce (în acte) numărul locurilor, ocolind astfel obligaţiile legale ce se impun autovehiculelor de peste 8+1 locuri. Alte mii de autoturisme 8+1 se pregătesc în perioada următoare de transformare în autoturisme cu 7+1 locuri, pentru a evita ultimele modificări legislative.

Ca ultimă soluţie pe termen scurt, Federaţia Operatorilor Români de Transport a elaborat un material de informare ce va fi pus la dispoziţia călătorilor, cu speranţa că aceştia vor înţelege riscurile la care se expun dacă apelează la “servicile” falşilor transportatori.

Cei mai interesaţi de acest fenomen ar trebui să fie reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Ministerului de Interne, respectiv Ministerului Transporturilor, însă aceştia ridică din umeri şi nu fac nimic pentru intrarea în normalitate.

Între timp, fenomenul se extinde, iar bugetul de stat pierde anual direct şi indirect milioane de euro, în timp ce transportatorii legali sunt sufocaţi de corupţie, proasta legislaţie şi obligaţii financiare din ce în ce mai mari”.

Iată mesajul elaborat de FORT pentru pasageri:

“Stimati pasageri,

Din respect pentru dumneavoastră şi pentru că suntem permanent preocupaţi de siguranţa şi confortul călătoriilor, vă comunicam următoarele:

– Singura formă legală de transport pasageri prin curse regulate în trafic judeţean şi interjudeţean este aceea desfăşurată de operatori de transport licentiaţi pentru astfel de activităţi.

– Un transportator licenţiat deţine permanent asigurare valabilă pentru pasageri şi bagaje.

– Autovehiculele sunt clasificate pe categorii de confort şi sunt dotate cu aer condiţionat sau climă, obligatoriu începând cu data de 01.05.2013.

– Conducătorii auto deţin atestat professional şi sunt verificaţi periodic din punct de vedere medical şi psihologic.

–  Apelând la servicii de transport neautorizate, sunteţi expuşi permanent pericolelor generate de starea autovehiculelor şi de conduita şoferilor amatori.

– Nu utilizaţi pentru călătoriile dumneavoastră decât transportatori licentiaţi.

– Nu vă puneţi viaţa în pericol apelând la cei aflaţi în afara legii, pentru o reducere de câţiva lei”.

PIRAŢILOR DIN TRANSPORTUL DE PASAGERI

Aşteptăm sesizări legate de activitatea membrilor FORT prin e-mail: office@fort-romania.ro

1 COMENTARIU

  1. Fratilor sinteti naivi! Transportatorii ” pirati” vor exista atita timp cit timp guvernele cretine din Romanica nu vor ridica tara din mocirla economica in care au virit-o cu buna stiinta timp de 23 de ani! Intre 86 ( bineinteles ca 1986!) si ’90 am efectuat transport interurban cu un camion de tip LEA cu remorca dupa mine. Sa nu va inchipuiti ca remorca era la misto! Nu, era o remorca de 7 tone cu tot ceea ce ii trebuia. Dar nu despre asta era vorba. In acea perioada guvernul comunist al Romaniei desfiintase traseele interjudetene de calatori asa ca trebuie sa va spun ca toate autovehiculele de tip LEA erau pline ochi cu oameni care mergeau in toate directiile. La fel si dubitele sau Daciile . Interesul era comun si bineinteles ca Militia avea dreptul ei. Doar nu credeti ca statea la drumul mare ca sa dirijeze circulatia si sa supravegheze norii de pe cer!Slava Domnului ca intre timp moravurile s-au mai schimbat. Conditiile economice insa s-au deteriorat extrem de mult si daca cineva crede ca vreun cetatean se gindeste prea mult atunci cind alege intre o cursa regulata intre doua puncte si care-l costa 10 lei si o cursa pirat intre aceleasi doua puncte dar pentru care plateste 7 lei, acel cineva se inseala. Cei trei lei economisiti de omul nostru inseamna trei piinici amarite de cite un leu pentru cei de acasa.Nimeni nu ezita in fata acestei alegeri. Ceea ce vreau sa va spun este ca aparitia transportatorilor pirat a fost si este o consecinta directa a prostiei si lacomiei guvernelor succesive ale acestei tari , fie ca au fost ale lui Ceausescu, fie ca s-au numit Roman ,Vacaroiu, Stolojan ,Nastase ,Tariceanu, Boc ,Ungureanu sau Ponta. Un om care se respecta este in primul rind un om care-si permite asta din punct de vedere financiar. Daca nu merge cu priopria taraboanta alege sa se deplaseze civilizat, pentru ca asa cum spune o veche zicala ‘ pe banii mei ma duc cu dricul!”. Asa ca fiecare isi alege dricul de rigoare!.Cind economia va merge nimeni nu va mai folosi fel de fel de rable pentru a merge citiva kilometrii de colo colo iar piratii isi vor pierde ” farmecul”. Pina atunci puteti sa stati si cu mitralierele la vedere pentru ca piratii va vor ocoli pe cimp sau pe drumuri numai de ei stiute asa cum si eu si altii ca mine ocoleam posturile de control ale lui Ceausescu. Faceti tara sa mearga asa cum trebuie si oamenii se vor duce singuri in directia buna. Altfel…

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.