Furia iernii se intoarce: Jumatate din A2 si 4 drumuri nationale sunt inchise. Cod Galben de fenomene periculoase in toata tara. Ramaneti acasa!

Dupa gerul extrem care a adus putina acalmie in traficul de pe soselele din sudul si sud-estul tarii, de joi dimineata a inceput sa ninga viscolit, astfel ca, pana la pranz, CNADNR a intrerupt circulatia pe Autostrada Soarelui si pe 5 drumuri nationale. ANM a emis insa atentionare Cod Galben de ninsori abundente, viscol si polei pentru intreaga tara, incepand de vineri dimineata, astfel ca amanarea oricarei deplasari cu masina sau trenul este masura cea mai inteleapta pe care o puteti lua pentru acest week-end. In plus, cazurile de gripa, pneumonii si viroze s-au inmultit, iar o epidemie, deocamdata respinsa de reprezentantii Ministerului Sanatatii, poate izbucni in orice moment, daca cei bolnavi nu raman acasa.

CNADNR a inchis incepand cu cu ora 11.00 traficul pe autostrada A2, sectorul  Fundulea-Lehliu, iar o jumatate de ora mai tarziu si pe sectorul  Bucuresti-Fundulea. Conducatorii auto au la dispozitie ca ruta alternativa DN 3 Bucuresti-Lehliu.

Incepand cu ora 12.00 a fost inchis traficul si pe DN 22 Ramnicu Sarat-Baile (jud. Buzau), intre km 2,8 si km 30, ce abia fusese deschis miercuri seara, dupa 2 zile de blocare.

De la 12.30 a fost inchis traficul si pe DN 2C Costesti-Padina (jud. Buzau), intre km 0  si 48.

Alte doua drumuri nationale, DN 22F Izvoarele-Nalbant, intre km 6 – km 14, si DN 23B Maicanesti-Codresti, intre km 0 – km 21,3, sunt inchise de 3 zile.

Restrictie de tonaj ridicata pe DN 5 Bucuresti-Giurgiu

La ora 12.45, CNADNR a deschis circulatia pe autostrada A2 sectorul Bucuresti-Lehliu.

De asemenea, a fost ridicata restrictia de greutate pe DN 5 Bucuresti-Giurgiu, insa se circula cu dificultate.

Cum meteorologii anunta ca ninsoarea se va transforma in lapovita si ploaie, ducand la aparitia poleiului, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale si Politia Rutiera le recomanda utilizatorilor retelei de drumuri nationale:

sa evite deplasarile pe drumurile nationale in perioada urmatoare, limitandu-le la cazurile cu caracter de stricta urgenta;

daca deplasarea este imperios necesara, sa isi echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata) si sa aiba o rezerva de carburant, hrana si apa in masina;

sa opreasca pe raza celei mai apropiate localitati in cazul in care sunt surprinsi pe drum de fenomene meteorologice extreme;

in cazul inchiderii drumului, sa nu forteze intrarea pe sectoarele in cauza;

 – sa respecte atat semnalizarea rutiera specifica, cat si semnalele agentilor de politie rutiera in vederea prevenirii ambuteiajelor;

– sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente.

8 morti in ultimele 24 ore

In ultimele 24 de ore au mai murit 8 oameni, Codul Portocaliu de ger fiind in vigoare pana vineri la ora 10.00, astfel ca numarul deceselor a ajuns la 24, de la inceputul perioadei de frig extrem. Peste 360 de oameni ai strazii au fost dusi la adaposturi.

Ministerul Educatiei anunta ca 180 de scoli sunt inchise pana luni, materia urmand a fi recuperata saptamana viitoare.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca in ultima saptamana au fost inregistrate 24 de cazuri de gripa, circa 15.400 de pneumonii si peste 62.000 de viroze respiratorii. Inca nu este epidemie de gripa, dar prudenta este “mama sanatatii”. Molnar Geza, consilierul ministrului Sanatatii, spune ca “nu este nevoie de reluarea vaccinarii gratuite, intrucat pe plan national nu avem o eventuala alerta” privind gripa. Recomandarile medicilor sunt insa ca persoanele in varsta, copiii mici si persoanele cu boli cronice sa nu iasa din casa.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.