UPDATE! Gabriel Resources dublează daunele avansate de Ponta pentru Roşia Montană

Gabriel Resources va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani dacă Parlamentul va respinge săptămâna viitoare proiectul de exploatare a aurului la Roşia Montana, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Jonathan Henry, într-un interviu pentru The Globe and Mail, transmit agenţiile şi televiziunile româneşti de ştiri. O sumă la jumătatea celei maxime pronunţate de Henry fusese avansată chiar de premierul Victor Ponta, la începutul acestei săptămâni: “Sunt evaluări de până la 2 miliarde de dolari calculate de companie pentru cheltuieli efectuate până acum şi pentru pierderi comerciale, însă nu vreau să vorbesc eu în numele celor care, eventual, vor acţiona în judecată statul român; eu aş vrea să nu plătim nimic”.

UPDATE: Într-o precizare transmisă miercuri seara de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Jonathan Henry neagă că ar fi declarat publicaţiei canadiene The Globe and Mail că RMGC va cere despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari americani, spunând că afirmaţiile sale au fost citate greşit.

“Ca o clarificare a declaraţiilor publicate în numele meu în presa internaţională, doresc să subliniez că nu am declarat niciodată cele citate în forma respectivă şi că declaraţiile mele au fost citate greşit. Între timp, declaraţiile au fost corectate de către publicaţia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetăţenii săi, pentru Guvernul României şi pentru Parlament. Doar românii şi Romania vor decide ce este în interesul ţării. Deşi este firesc pentru orice companie să facă ceea ce este necesar pentru a-şi proteja interesele – şi nici Gabriel Resources nu face excepţie – vom lua act de orice decizie luată de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informaţiile necesare pentru ca oamenii să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Decizia finală va aparţine, fără discuţie, Guvernului şi Parlamentului României şi, în ultimă instanţă, cetăţenilor României”, afirmă CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, într-o precizare transmisă de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Interviu cu ameninţări

“În cazul în care Camera Deputaţilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficială de începere a litigiului pentru încălcări multiple ale tratatelor internaţionale de investiţii, pentru a obţine până la 4 miliarde de dolari SUA”, a ameninţat Henry în publicaţia canadiană.

“Cazul nostru este foarte puternic şi vom face public faptul că efortul României de atragere a investiţiilor străine va avea mult de suferit”, a adăugat el în interviu.

Şeful Gabriel Resources se aşteaptă ca Senatul să respingă, joi, proiectul de lege care ar permite deschiderea minei. Însă decizia finală o va avea Camera Deputaţilor, săptămâna viitoare, iar Gabriel Resources mai are o speranţă că aici va avea loc o dezbatere serioasă, care să ducă la un vot favorabil.

Însă premierul Victor Ponta a sugerat, luni, că jocul s-a încheiat pentru canadieni, majoritatea parlamentarilor declarându-se împotrivă, notează publicaţia The Globe and Mail.

2 mld dolari despăgubire, avansaţi chiar de Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat că suma eventualelor despăgubiri este invocată în mai multe adrese oficiale de către compania canadiană, “cuprinzând cheltuielile făcute până acum şi eventualele pierderi comerciale”.

“Nu pot şi nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român, spun doar că acest lucru probabil că se va întâmpla. (…) Sunt evaluări făcute (asupra eventualelor despăgubiri, n.r.), sunt evaluări făcute de până la 2 miliarde de dolari calculate de către companie, însă nu vreau să vorbesc eu în numele celor care eventual vor acţiona în judecată statul român, eu aş vrea să nu plătim nimic”, a mai spus Ponta.

În schimb, fostul premier Emil Boc, cel care cunoaşte foarte bine proiectul, susţine că “atât timp cât nu au aviz de mediu, nu au ce despăgubiri să ceară cei de la RMGC”, iar Ponta “face jocurile canadienilor avansând astfel de sume”.

De altfel, fostul premier PDL declara în urmă cu o săptămână că proiectul de lege care vizează exploatarea auriferă de la Roşia Montană este neconstituţional şi trebuie retras.

“Retragerea proiectului ar trebui să se facă din două motive. În primul rând, proiectul este neconstituţional, pentru că se oferă unei companii private atribuţii de utilitate publică ce trebuie să aparţină numai Guvernului sau autorităţilor publice. Până la urmă, compania care exploatează este privată şi nu poate să facă exproprieri în numele statului, deci, din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstituţional”, a spus Emil Boc.

Pirueta deciziilor

Luni, premierul afirmase că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia, adăugând: “Şi cu asta, basta!”.

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană a primit, marţi, raport negativ din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat.

Luni, în urma megaprotestului din centrul Capitalei, dar şi de la Cluj-Napoca, şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi premierul Victor Ponta s-au dezis de proiectul de la Roşia Montană, anunţând că vor vota împotriva exploatării pe bază de cianură.  

Temă de campanie pentru Antonescu

Antonescu pare că şi-a croit deja o tactică de campanie pentru prezidenţiale utilizând tema Roşia Montană, ca şi când ar fi în opoziţie, deşi se află la putere. El  susţine că liberalii vor vota împotriva exploatării şi arată cu degetul spre PSD, care nu şi-a exprimat încă o opinie. Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat că partidul se va pronunţa numai după o “dezbatere serioasă”.

Totuşi, proiectul de lege a fost adoptat de Guvern pe furiş, în 27 august, iar miniştrii liberali Daniel Chiţoiu, Varujan Vosganian şi Daniel Barbu l-au votat fără rezerve.

Premierul Ponta şi-a exprimat însă opoziţia imediat după ce a semnat proiectul de lege votat de Guvern şi trimis Parlamentului, spunând că va vota împotriva lui, ca deputat. Românii s-au obişnuit cu asemenea piruete ale şefului Executivului, dar pe străini îi lasă cu gura căscată.

Crin peste tot

Copreşedintele USL şi al doilea om în stat se ţine şi el tare, să nu rămână mai prejos: „Suntem la guvernare, suntem într-o majoritate parlamentară, dar nu suntem la putere. Mă refer la mine şi la PNL cel puţin. E valabil şi pentru alţii, dar mă rog…”.

Întrebat la un post de televiziune cine este acum şeful Opoziţiei, Crin a spus senin: „Cred că tot eu. Dar opoziţia nu e la guvern, opoziţia e la putere!”.

Cu acest ton de politician aflat în opoziţie, Antonescu spune tot el că nu mai înţelege nimic şi îl ia pe ponta la bani mărunţi în privinţa despăgubirilor: “Înţeleg că dacă nu votăm proiectul Roşia Montană plătim 2 miliarde, dar premierul ne spune că nu votează, iar doamna Rovana Plumb, ministrul Mediului, după ce face o pledoarie ca ministru al Mediului pentru proiect, ne spune, ca deputat, că s-ar putea să voteze şi dumneaei contra. Eu nu mai înţeleg, dar nu e vreun atac”, a afirmat Antonescu, miercuri, la sediul PNL.

“La guvernare, dar nu ştim nimic”

După ce a aflat despre declaraţiile făcute în publicaţia canadiană de CEO al RMGC privind despăgubirile, Antonescu a devenit şi mai incisiv, ca şi când numai Ponta este de vină: “Este profund incorect să vehiculeze unii o ameninţare care nici măcar nu este fundamentată, întemeiată, pentru a influenţa votul parlamentarilor. Asta este ceva ce nu s-a mai întâmplat şi sper să nu se întâmple”.

El a avertizat că Parlamentul “nu va vota niciodată o lege sub acest gen de ameninţări”. “Nu pot să admit ideea că România are aşa, din senin, de plătit nişte despăgubiri. Pentru ce, ce a făcut România? Drepturile cui le-a încălcat, ce angajament şi-a încălcat? Asta mi se pare o discuţie pur şi simplu ştiinţifico-fantastică (…) Am făcut un apel şi la premier, şi la toţi cei care ar putea aduce clarificări, să ofere opiniei publice elementele, dacă ele există, ale unei asemenea discuţii”, a arătat copreşedintele USL.

Antonescu susţine că nu înţelege de ce se cultivă misterul asupra acestui subiect. Întrebat dacă le-a cerut informaţii miniştrilor de Finanţe, Daniel Chiţoiu, sau al Economiei, Varujan Vosganian, liderul PNL a răspuns: “Da, i-am întrebat; niciunul nu ştie nimic, pentru că dacă există obligaţii ale statului român este evident că ele nu au fost contractate de Guvernul Ponta”.

Copreşedintele USL a precizat că “personal” este “un modest susţinător” al Guvernului în plan parlamentar.

Şova, la înaintare

Premierul vrea să fie credibil, astfel că a anunţat, în şedinţa Guvernului, că ministrul delegat Dan Şova, responsabil cu Marile Investiţii, va “desecretiza” joi, într-o conferinţă de presă, întreaga epopee a proiectului de exploatare auriferă, vechi de 15 ani. Asta dacă nu cumva avocatul va pierde până mâine documentele, aşa cum s-a întâmplat cu contractul Bechtel.

“Referitor la proiectul Roşia Montană, vreau să spun foarte clar că, din 1999, deci de 15 ani, acesta stătea prin Guvernul României, prin diverse sertare. Cred în continuare că decizia corectă era să lăsăm Parlamentul şi opinia publică să aibă o dezbatere şi să ia o decizie pe acest proiect. Eu cred că noi ne-am făcut datoria, în primul şi primul rând de a prezenta, în sfârşit, opiniei publice toate datele. În acest sens, dl Şova va face mâine o conferinţă de presă cu toate documentele de la Economie, de la ANRM”, a spus, Ponta.

“Responsabilitatea este a noastră”

El a adăugat că “nu era un mare secret, dar nu le-a pus nimeni, în 15 ani, cap la cap, să le aranjeze şi să le explice: cum s-a dat licenţa de exploatare, care sunt obligaţiile statului român, câţi bani a cheltuit firma respectivă şi care sunt consecinţele negative ale faptului că nu vom avea, eventual, acest proiect”.

“Vreau să spun că am tot respectul pentru toţi oamenii care protestează paşnic, dar, în acelaşi timp, am o responsabilitate împreună cu dvs. pentru toată ţara, faţă de cei care nu protestează. Deciziile pe care le luăm trebuie să ia în considerare 20 de milioane de oameni şi responsabilitatea este a noastră”, a precizat Victor Ponta, neconvingător.

Berceanu, vinovat

Putem face un pariu: aşa cum ne-au obişnuit – şi demonstrat în cazul contractului cu Bechtel, în care a dat vina pe foştii miniştri PDL Anca Boagiu şi Gheorghe Dobre, deşi a fost semnat de Adrian Năstase -, Ponta şi Şova au găsit deja vinovatul: Guvernul Boc. Nu contează că proiectul datează din 1999 şi guvernarea anterioară a refuzat să dea acordul de mediu.

Vinovat va fi Radu Berceanu, pentru că a contrasemnat, în calitate de ministru al Industriilor, Hotărârea de Guvern privind aprobarea licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, încheiată în 1999 de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi de Compania Naţionala a Cuprului, Aurului şi Fierului “Minvest” SA Deva – societate care, în prezent, reprezintă statul în RMGC, cu o participaţie de 19,3%.

Licenţa de concesionare nr. 47/1999 a fost aprobată prin HG nr. 458/1999, fiind semnată de prim-ministrul Radu Vasile şi contrasemnată de preşedintele ANRM, Mihail Ianaş, de ministrul Radu Berceanu şi de Decebal Traian Remeş, pe vremea aceea ministrul Finanţelor. Dar cum Remeş este liberal şi se află deja în puşcărie, iar Radu Vasile este mort, singurul care va fi tras la răspundere este Berceanu. Iar Şova se pricepe cel mai bine la a da vina pe pedelişti. Mai greu se descurcă cu investiţiile.

Amintim că, după înfiinţarea RMGC în anul 2000, Minvest Deva i-a transferat această licenţă, conform obligatiei care i se trasase prin actul constitutiv al societăţii.

În 30 aprilie anul acesta, Guvernul a hotărât înfiinţarea unei noi companii care se va ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană şi se va afla doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova.

Protestele continuă. Acum, şi la Roşia Montană

Protestele continuă de 10 zile în Piaţa Universităţii împotriva exploatării cu cianură la Roşia Montană, câteva sute de activişti blocând în fiecare seară B-dul Regina Elisabeta, la Piaţa Universităţii.

De două zile de când au aflat că mina nu se va mai deschide, locuitorii de la Roşia Montană au luat foc. Ei îşi văd acum spulberate speranţele de a avea un loc de muncă pentru ei şi copiii lor (circa 3.800 de locuri de muncă promise de RMGC).

Miercuri, 22 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation s-au blocat în galeria Cătălina-Monuleşti şi cer aprobarea proiectului minier, deoarece compania nu le va reînnoi contractele de muncă încheiate pe perioadă determinată şi care expiră la sfârşitul acestei luni.

Evident că toată lumea din Roşia Montană vrea să vină acolo şi Ponta, şi Antonescu, pentru a-i trage la răspundere. Dar nimeni nu ia în calcul un lucru elementar: că aceşti oameni din fruntea ţării i-au păcălit în campania electorală, ca şi pe cei de la Oltchim, iar acum nu au curajul să dea ochii cu ei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.