Găurean, înlocuit la Transporturi cu Donescu de la Economie

Călin-Bogdan Găurean a fost demis din funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, prin decizie a prim-ministrului Victor Ponta, la doar câteva zile de la numirea pe post. Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, susţine însă că Gaurean şi-a dat de fapt demisia, din motive personale. În locul său liberalii l-au numit pe Manuel Marian Donescu, secretarul de stat din Ministerul Economiei şi fost consilier al vicepremierului Daniel Chiţoiu. Deciziile au fost publicate vineri în Monitorul Oficial.

Găurean fusese numit secretar de stat miercurea trecută, în 28 septembrie, tot printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta, la propunerea înaintată în luna iulie de fostul ministru Relu Fenechiu, demis şi el în 12 iulie, dar pentru că a fost condamnat la 5 ani de închisoare în Dosarul „Transformatorul”.

Găurean a fost anterior director general adjunct la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) şi a venit la Transporturi în locul lui Septimiu Buzasu, eliberat din funcţie în iulie.

Donescu, fost consilier personal al ministrului Daniel Chiţoiu, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei în luna februarie, din postura de director adjunct în minister, cu atribuţii în comerţ exterior şi relaţii internaţionale.

Preda şi Buzaşu, primii schimbaţi

Ministerul Transporturilor şi-a schimbat pe bandă secretarii de stat în acest an. Primul dat afară a fost Valentin Preda, care a fost ridicat în 19 februarie de procurorii anticorupţie de pe stradă, din faţa Ministerului Dezvoltării, unde ducea un plic cu documente secrete de stat. Preda este urmărit penal, alături de un ofiţer al DNA, pentru divulgarea de secrete de stat din dosare penale.

Septimiu Buzaşu a fost eliberat din funcţie în 11 iulie, fără explicaţii pentru presă.

Acum, MT îi mai are 3 secretari de stat peNicu Buică şi pe Cristian Ghibu, acesta din urmă fiind cel care a coordonat activitatea instituţiei în perioada interimatului lui Victor Ponta la minister, dar şi a condus Comisia de privatizare a CFR Marfă şi a semnat contractul cu GFR.

Şi Ghibu îşi face bagajele

Ghibu se pregăteşte să plece, după ce va perfecta tranzacţia. Deja noul ministru Ramona Mănescu a anunţat, în 26 septembrie, că îi va retrage atribuţiile secretarului de stat Ghibu.

“Cel puţin, pe domeniul pe care îl avea în atribuţii dl Ghibu am considerat că am nevoie să lucrez cu oameni care într-adevăr sunt conectaţi, nu numai la nivel naţional, dar şi la nivel internaţional, în problematica aceasta a strategiilor pe care noi vrem să le implementăm: strategia naţională privind modernizarea şi reabilitarea infrastructurii feroviare, în acord cu priorităţile şi obiectivele europene. Eu cred că pentru acest post, pentru această poziţie, este cu adevărat nevoie de oameni care să aibă o gândire strategică, nu doar la nivel naţional, dar şi la nivel european, oameni care să fi lucrat în domeniu, oameni care să poată într-adevăr nu numai să realizeze strategia, dar s-o şi implementeze”, a afirmat ea, precizând că deocamdată nu a găsit un inlocuitor pentru acesta.

… după ce va termina cu CFR Marfă 

Cu alte cuvinte, Ghibu a fost bun la privatizarea CFR Marfă, dar nu are “o gândire strategică pentru modernizarea infrastructurii feroviare”.

Amintim că premierul Victor Ponta, în perioada celor 45 de zile cât a asigurat interimatul la Ministerul Transporturilor, după revocarea lui Fenechiu, l-a desemnat pe Cristian Ghibu să gestioneze treburile ministerului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.