UPDATE! Gazele şi curentul se scumpesc de la 1 iulie

Populaţia şi micii consumatori vor plăti de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5% deoarece au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat astăzi Nicule Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE). El nu a explicat de ce au crescut importurile acum, în timpul verii şi nici dacă vor creşte şi la iarnă, antrenând o nouă scumpire.

UPDATE 26 iunie: Guvernul a decis să nu crească de la 1 iulie preţul gazelor din producţia internă pentru companii, având în vedere o analiză a ANRE care arată o convergenţă a preţului din România cu valorile practicate în ţările din regiune.

Astfel, preţul va rămâne la nivelul de la 1 aprilie, de 89,4 lei MWh, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie. Potrivit calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la gazele naturale, asumat de Guvern, preţul urma să crească de la 1 iulie la 109 lei MWh pentru consumatorii noncasnici.

Scumpirea rămâne însă valabilă pentru populaţie.

Şeful ANRE a arătat doar că importul mai mare pentru luna iulie va mări ponderea gazelor aduse din Rusia în coşul de consum, astfel că preţul final va fi majorat cu 1,5% la firme şi cu 2,5% la populaţie.

Creşterea preţului pentru populaţie este sub nivelul de 3% prevăzut în programul de liberalizare a pieţei, a ţinut să precizeze Havrileţ.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe treptat la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma să se încheie în 1 octombrie 2014.

Taxa pe stâlp măreşte factura la energie

Luna iulie va aduce şi scumpirea energiei electrice, întrucât ANRE va recunoaşte în facturi costurile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu impozitul pe construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, introdus la începutul acestui an.

Încă nu s-a finalizat calcului pentru preţul final, dar potrivit unor surse din ANRE, taxa pe stâlp care urmează să fie recunoscută în preț ar avea o influență în tariful final între 1,4% și 2,4%.

Prima tranşă din taxă a fost plătită până la 26 mai, când s-au încasat 1 miliard de lei, iar a doua are ca termen scadent 25 septembrie.

Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt singurii producători de energie pe care ANRE îi obligă să livreze electricitate la preţuri reglementate pentru populaţie şi firme mici.

Hidroelectrica trebuie să plătească în acest an 163 milioane de lei impozit pe stâlp, iar Nuclearelectrica, 89,4 de milioane de lei.

Guvernul estimează că încasările din taxa pe stâlp vor totaliza 1,5 miliarde de lei.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.