Gazprom investeşte 150 mil euro în 120 de benzinării

Gazprom investeşte peste 150 milioane de euro în 120 de benzinării în România, pe care le vrea construite până în 2015, din care 50 anul acesta, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, Kirill Kravchenko, director general adjunct Gazprom Neft, cu ocazia inaugurării a două benzinării pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, la km 59+540, cam la jumătatea distanţei dintre cele două oraşe. Compania sârbă de energie NIS, care din 2009 este parte a gigantului Gazprom, face în prezent prospecţiuni geologice în vestul ţării şi, dacă rezultatele vor fi pozitive, va investi peste 500 de milioane de euro în producţie şi explorare.

“Investiţiile noastre în economia românească sunt în creştere. Noi avem o activitate în expansiune, nu doar în exploatare şi producţie, ci şi în marketing şi vânzare, domeniul geologic. Putem să investim mai multe sute de milioane de euro în exploatare şi producţie în economia românească. Vrem să construim o reţea de vânzare, avem deocamdată 10 benzinării, şi vrem ca până la sfârşitul anului să existe 50 benzinării, iar până în 2015 reţeaua noastră să cuprindă 120 de benzinării cu o investiţie totală de mai mult de 150 milioane euro”, a spus Kravchenko.

Mihai Adrian Albulescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Departamentul de Energie, a arătat că România este a doua ţară europeană în care staţiile de distribuţie de carburanţi Gazprom au început să opereze, după prima deschisă în Serbia, la 19 decembrie.

Intrarea Gazprom pe piaţă este binevenită pentru consumatorii din România, deoarece competiţia duce la scăderea preţurilor carburanţilor, susţine el.

Subsidiara Gazprom Neft-NIS j.s.c Novi Sad va avea, până la sfârşitul anului 2015, aproximativ 250 de staţii de distribuţie carburanţi în regiunea Balcanilor, în Serbia, România, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina. Reţeaua de staţii de distribuţie carburanţi Gazprom se situează în segmentul premium al pieţei de profil.

NIS este una dintre cele mai mari companii integrate de energie din Europa de Sud – Est. NIS desfăşoară operaţiuni de explorare, producţie şi rafinare de petrol şi gaze, cât şi de vânzare de produse petroliere. Acţionarii principali sunt Gazprom Neft (56,5%) şi Guvernul Republicii Serbia (29,88%).

Compania deţine două unităţi de producţie, în Pancevo şi în Novi Sad, având o capacitate totală de procesare de 7 milioane tone de petrol pe an, cât şi o unitate de producţie GPL în Elemir. NIS produce anual aproximativ 1,7 milioane tone de Oil Echivalent (TOE) de petrol şi gaz.

Reţeaua retail a companiei include mai mult de 500 de puncte de lucru: staţii de distribuţie carburanţi şi reţeaua de depozite de ţiţei în regiunea balcanică.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.