Gelu Ştefan Diaconu, de la Vămi şef al ANAF

Fostul şef al Vămilor în Guvernul Tăriceanu (2005-2009), iar în prezent secretar de stat la Ministerul Economiei, Gelu Ştefan Diaconu a fost numit de premierul Victor Ponta preşedinte cu rang de secretar de stat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), decizia fiind publicată, joi, în Monitorul Oficial. Totodată, Şerban Pop a fost eliberat din funcţia de preşedinte al ANAF, printr-o altă decizie a premierului.

Propunerea numirii în fruntea ANAF a lui Gelu Ştefan Diaconu, în locul lui Şerban Pop,  a venit din partea ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

Victor Ponta a anunţat, la Palatul Parlamentului, că s-a interesat la instituţiile statului pe tema eventualelor probleme cu justiţia pe care le-ar fi avut Diaconu şi a aflat că dosarul care i s-a deschis la un moment dat a fost închis cu rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale.

Gelu Ştefan Diaconu a fost urmărit penal, din 2011, pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals. Alături de el au fost cercetaţi şi Valentin Pascal, Dumitru Corneliu Coroamă şi Brânduşa Elena Aniţei (Pascal) pentru infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit probatoriului procurorilor, Gelu Ştefan Diaconu, “în calitate de director al Bankcoop – Sucursala Neamţ, împreună cu ceilalţi trei învinuiţi (salariaţi ai băncii), au falsificat un contract de credit încheiat în octombrie 1996, între aceştia şi partea vătămată B.I.C., ca reprezentant al unei societăţi comerciale, prin subsituirea (scriptică) garanţiilor imobiliare cu care garantau respectivul contract de împrumut, în sensul includerii frauduloase a unor bunuri imobile cu regim de bun propriu, în categoria garanţiilor”.

Reprezentantul societăţii comerciale din Iaşi a ramas fară locuinţă.

Parchetul ICCJ a analizat anul trecut posibilitatea preluării dosarului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.