Germania a reintrodus controalele la frontiere – criza migranţilor

Guvernul german a reintrodus de ieri controalele la frontierele interne ale UE, în special la cea cu Austria, de unde vin zeci de mii de migranţi, decizie ce a dus la suspendarea acordurilor Schengen privind libera circulaţie în Europa.

Toţi poliţiştii federali au fost plasaţi în stare de alertă şi apoi trimişi în landul Bavaria pentru a închide frontierele, transmit agenţiile de ştiri.

Tot ieri a fost închisă din nou circulația trenurilor în ambele sensuri între Austria și Germania, la inițiativa Germaniei. 

Cancelarul german Angela Merkel l-a informat telefonic pe omologul austriac Werner Faymann despre noile măsuri, impuse de faptul că 63.000 de refugiaţi au ajuns la Munchen, din care 13.000 doar sâmbătă, oraşul din sudul Germaniei aflându-se la punctul de saturaţie.

Astfel, Germania, după ce i-a invitat pe migranţi, face un pas înapoi. Merkel afirma în urmă cu câteva zile că Germania va primi în acest an 800.000 de solicitanţi de azil, după ce a decis să nu-i mai returneze pe refugiaţii sirieni în ţările prin care au intrat în UE, unde aceştia ar fi trebuit să se înregistreze potrivit Regulamentului Dublin.

Însă după in tarea în ţară a primelor zeci de mii imigranţi, cancelarul german s-a răzgândit şi a dispus controale la graniţa cu un stat din Schengen: Austria.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a avertizat că refugiaţii care ajung în Europa nu ar trebui să poate alege unde anume să se stabilească pe continent. Într-un interviu acordat Der Tagesspiegel, el a spus: „Nu le putem permite refugiaţilor să aleagă liberi unde vor să stea – acest lucru nu se întâmplă nicăieri în lume. De asemenea, nu poate fi de datoria noastră să plătim ajutoarele stabilite prin legislaţia germană refugiaţilor care au fost alocaţi unei ţări a UE şi care au venit totuşi ulterior în Germania”.

De Maiziere a mai susţinut că Germania trebuie să revină rapid la „procedurile obişnuite”.

Se invocă “situaţia excepţională”

Germania a avut şi în luna mai controale temporare la frontiera cu Austria. Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. Berlinul a argumentat că măsurile temporare de control sunt prevăzute în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spaţiului Schengen.

“În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile”, se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.