Gherghina de la Finanţe şi Dăianu de la ASF ajung la BNR. Voinea – viceguvernator. Isărescu, Georgescu, Olteanu, reconfirmaţi

Eternul Gheorghe Gherghina de la Ministerul Finanţelor, cel care a întocmit toate bugetele de stat în perioada postdecembristă, a fost promovat membru în Consiliul de Administraţiei al BNR, iar ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, va ajunge viceguvernator. El va urca în această funcţie – de 10 ori mai bine plătită – odată cu alt finanţist, care va deveni membru în CA al BNR: Daniel Dăianu, ajuns prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară după arestarea lui Dar Radu Ruşanu şi despre care preşedintele Traian Băsescu spunea că face parte din„cloaca” ASF de unde „vrea să-şi recupereze banii” pierduţi la bursă de brokerul fugar Sima.

Anunţul cu privire la cei trei a fost făcut astăzi de premierului Victor Ponta, la şedinţa PSD: ”Pentru board-ul BNR îl vom susţine ca prim-viceguvernator pe Florin Georgescu, ca viceguvernator – pe domnul Liviu Voinea şi ca membri în board – pe Daniel Dăianu şi Gheorghe Gherghina. Acesta sunt cele patru propuneri ale noastre”.

La puţin timp, toţi au fost avizaţi de comisiile parlamentare reunite de Buget-Finanţe-Bănci.

Au mai primit ok-ul:

 Mugur Isărescu, pentru al 4-lea mandat de guvernator al BNR

– Florin Georgescu, reconfirmat în poziţia de prim-viceguvernator

– Bogdan Olteanu, pentru un nou mandat de viceguvernator.

Consiliul de Administrație al BNR este alcătuit din 9 membri numiți de Parlament, pe o perioadă de 5 ani. Președintele CA este guvernatorul Băncii Naționale a României.

Mandatul actualului CA al BNR expiră la 10 octombrie 2014.

Aceleaşi comisii parlamentare l-au avizat în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF pe Marian Sârbu (PSD), fost ministru al Muncii. El va ocupa locul lăsat liber de Dăianu.

Un pic mai târziu, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat noile Consilii de Administrație ale Băncii Naționale a României și Societății Române de Radiodifuziune, precum și pe președintele Televiziunii Române și pe cei 6 noi membri ai Curții de Conturi.

Astfel, în CA al BNR sunt 8 membri suţinuţi de actuala putere (dintre care 5 oameni ai PSD) şi unul susţinut de PDL:

– Mugur Isărescu – guvernator

– Florin Georgescu (susţinut de PSD) – prim-viceguvernator

– Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea (susţinuţi de PSD) – viceguvernatori

– Gheorghe Gherghina (susţinut de PSD)

– Virgil Stoenescu (susţinut de PDL),

– Daniel Dăianu (susţinut de PSD)

– Angnes Nagy (susţinută de UDMR)

– Dinu Marin (susţinut de PC).

Candidaturile actualului viceguvernator Cristian Popa şi a actualului membru al CA Nicolae Dănilă au fost respinse la vot.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.