Ghiţă vrea şefia PSD. Şova, eliminat

Sebastian (Sebi) Ghiţă va candida în tandem cu Liviu Dragnea la şefia PSD, primul anunţând astăzi că vrea să fie preşedintele executiv al partidului, lăsându-i funcţia de preşedinte plin actualului vicepremier care împarte de la Dezvoltare, după bunul plac, miliardele de lei din bugetul de stat baronilor locali. Apropiat al premierului Victor Ponta – pe care îl susţine intens în campanie prin canalul tv pe care îl deţine, România Tv -, Sebi a arătat că şefia PSD va fi tranşată într-un ”congres rapid” imediat după alegerile prezidenţiale din noiembrie. Este greu de crezut însă că, după asemenea servicii, el nu va ţinti funcţia supremă în partid.

Sebi Ghiţă s-a grăbit să facă anunţul privind candidatura imediat după ce în presă au apărut stenogramele DNA care au scos la lumină sforile trase de Hrebenciuc şi Şova.

Mai rezervat, Dragnea a spus că “dacă mă hotărăsc să candidez, voi candida împreună cu domul Ghiţă”.

Pretendentul Şova a fost eliminat ieri, prin suspendarea din toate funcţiile deţinute în partid (vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al PSD în campania electorală), după ce s-a demascat ca un diletant în discuţia interceptată de procurorii DNA şi pe care acesta a purtat-o cu Viorel Hrebenciuc în 17 octombrie, la o zi după declanşarea urmăririi penale a celui supranumit „Flacăra violet” (deoarece a invocat pierderea alegerilor de către Geoană, în 2009, deoarece confruntarea cu Băsescu s-a făcut într-o zi de joi, când ar fi ziua flăcării violet, iar Băsescu purta o cravată de această culoare).

În stenograme, Hrebenciuc îi promitea lui Şova întreaga susţinere, în schimbul operării de către acesta, prin intermediul ministrului Justiţiei, a unor modificări legislative (abrogarea Art. 13 din Legea 78/2000) şi a iniţierii unui nou proiect de lege privind amnistia şi graţierea, pentru a-l salva pe Hrebe de puşcărie.

Caii de la bicicletă

Şi Sebi Ghiţă a fost suspendat ieri din funcţia pe care o deţine în PSD, dar aceasta nu este una de vicepreşedine, ci de „şef pe online”, astfel că sancţiunea sună a “mi-au luat caii de la bicicletă”.

“Am avut o discuţie lungă seara trecută cu domnul Dragnea. Am cântărit bine evenimentele care au avut loc la partid. Iniţial, toţi discutasem că nu vom genera asemenea discuţii, dar (…) pentru că astfel de discuţii au apărut în spaţiul public, înpreună cu dl Dragnea, am hotărât că, după ce Victor Ponta va ajunge preşedintele României, la Congresul partidului, ce va avea loc foarte rapid, ne vom depune candidatura. Domnul Dragnea ca preşedinte al partidului, eu la funcţia de preşedinte executiv”, a precizat deputatul PSD, la România TV, canal tv pe care îl deţine.

“Suspendatul” Ghiţă a adăugat că pentru funcţia de secretar general îşi va depune candiatura Andrei Dolineaschi, cel care deţine şi în prezent această calitate.

“Marean” în război cu Sebi

Ghiţă este însă contestat de Marian Vanghelie, care s-a autosuspendat şi el din funcţiile deţinute în PSD, după ce în presa tabloidă a apărut, ieri, o înregistrare video de acum 9 zile în care acesta dădea cu picioarele într-o maşină despre care acuza că a fost trimisă de Ghiţă  să îl urmărească: “De două luni sunt urmărit de Ghiţă, vrea să mă şantajeze!”.

Vanghelie nu acceptă ca “un Ghiţă” să ajungă liderul PSD după numai 2 ani de când a fost primit în partid şi, evident, doreşte să-şi impună oamenii săi în viitorul Guvern.

Dosare grele

Eliminarea din cursa pentru şefia PSD a lui Dragnea şi Şova pe motiv că aceştia s-au ales cu dosare penale este praf în ochi; atât Ghiţă, cât şi Dragnea au dosare grele pe rolul instanţelor judecătoreşti, primul chiar de 8 ani:

– Sebi este judecat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere, înșelăciune sau complicitate la această infracţiune, precum și fals în declarații, fapte pentru care a fost achitat anul acesta de Tribunalul Bucureşti, împreună cu ceilalţi 8 inculpaţi, iar acum se continuă judecarea la Curtea de Apel Bucureşti

 Dragnea a fost trimis în judecată de un an, pentru fraude la referendumul din iulie 2012.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.