Gitenstein: „Selecţia şefilor Parchetului şi DNA va influenţa percepţia SUA asupra parteneriatul strategic cu România”. Ministrul Justiţiei va anunţa joi propunerile

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a arătat, marţi, că procesul de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România. „Până nu vom şti că statul de drept este sigur şi până nu vom şti că aceste instituţii care asigură puterea cetăţenilor sunt independente, nu putem fi încrezători că România este un aliat stabil”, a explicat Gitenstein. Declaraţia sa vine cu două zile înainte ca ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, să anunţe propunerile pentru şefia Parchetului General şi DNA. Însă decizia finală va fi luată de preşedintele României, potrivit legii, iar mandatul celor doi este de 3 ani şi poate fi reînnoit o singură dată. Mandatul Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României a expirat în 2 octombrie, iar cel al şefului DNA, Daniel Morar, a încetat în luna februarie.

“Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România”, a afirmat Gitenstein.

El a subliniat că această selecţie reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

“Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca acei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor“, a spus ambasadorul SUA.

El a menţionat că acest proces de selecţie nu va avea succes “dacă ‘cei mai buni şi mai inteligenţi’ ezită să se înscrie în competiţie”.

Totodată, Gitenstein a arătat şi de ce SUA sunt atât de interesate de respectarea statului de drept din România: trebuie încredere că România poate fi “un aliat stabil”.

“Sunt întrebat adesea de ce este acest lucru atât de important pentru noi. Este foarte simplu: România este aliatul nostru şi ne-am angajat să avem un viitor comun. În Irak şi Afganistan ne-am sacrificat împreună. Însă, până nu vom şti că statul de drept este sigur şi până nu vom şti că aceste instituţii care asigură puterea cetăţenilor sunt independente, nu putem fi încrezători că România este un aliat stabil”, a explicat Gitenstein.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, va anunţa joi, 1 noiembrie, conform calendarului, propunerile pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 25 octombrie s-au încheiat interviurile candidaţilor, în cadrul procedurii de selecţie. Zece din cei 11 candidaţi au susţinut interviul, după ce Laura Codruţa Kovesi a renunţat la candidatura pentru DNA, fiind numită la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, ca înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul MCV privind reforma sistemului judiciar şi reforma anticorupţie.

Optimist în privinţa raportului pe MCV

Despre MCV, ambasadorul SUA s-a declarat optimist privind finalizarea planului de reforme cerute României de către FMI şi UE, adăugând că atât fosta cât şi actuala guvernare merită recunoaştere în acest sens.

“Pentru a fi clar înţeles, sunt optimist pentru că cred cu adevărat că acest plan va funcţiona. Şi cred că în esenţă, toate marile partide politice locale încearcă să asigure tot ce este mai bun pentru România. În sufletele lor, ei ştiu că această abordare este cu adevărat în interesul României (…) Acest plan general de reformă (condiţiile FMI şi MCV) a început să genereze rezultate pozitive, grăbind tranziţia de la comunism. Guvernarea precedentă merită recunoaştere pentru negocierea şi acceptarea acestui plan. Guvernarea actuală merită recunoaştere pentru adoptarea sa”, a afirmat Gitenstein.

El a reluat afirmaţia că din cauza moştenirii comuniste economia României funcţionează ca o piramidă întoarsă, bazată numai pe cei 3 milioane de angajaţi în sectorul privat care plătesc taxe şi impozite, acest model nefiind sustenabil.

Diplomatul a arătat că “planul expus de către condiţiile FMI, MCV şi alte reforme adoptate în ultimii ani au început să reorienteze vârful piramidei economiei româneşti”.

Ambasadorul SUA a mai menţionat şi planul în 15 puncte de reformare a guvernării prezentat de actualul premier Victor Ponta într-un discurs susţinut în Parlament.

“Într-un discurs susţinut în Parlament în februarie 2012, pe când făcea parte din opoziţie, actualul prim-ministru a prezentat 15 puncte referitoare la reforma sistemului de guvernare, care demonstrează susţinerea multipartită a unor proiecte vitale precum MCV, consolidarea DNA şi a Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Prim-ministrul s-a angajat să meargă chiar mai departe. De exemplu, a propus introducerea administrării private a companiilor de stat şi contestarea „contractelor cu băieţii deştepţi”. Sub conducerea prim-ministrului, noua guvernare a făcut paşi în direcţia îndeplinirii acestor angajamente”, a mai spus Gitenstein.

Optimismul ambasadorului SUA vine în ciuda eşecului privatizării Oltchim şi numirii managementului privat la TAROM, şi mai ales după ce Senatul a refuzat, marţi, să pună în aplicare sentinţa ICCJ privind incompatibilitatea lui Mircea Diaconu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.