Grecia a intrat în incapacitate de plată. Tsipras capitulează dar Merkel vrea negocieri "de la zero"

Grecia a intrat aseară în incapacitate de plată față de Fondul Monetar Internațional (FMI), după ce nu a onorat rambursarea unei scadențe de 1,54 miliarde de euro din creditul de 220 de miliarde de euro, a anunțat instituția de la Washington, citată de AFP. Tranşa trebuia plătită până la ora 22.00 GMT.

Astăzi, şeful executivului de la Atena, Alexis Tsipras, a capitulat în faţa organismelor financiare internaţionale (FMI, CE şi BCE), după ce a ţinut-o zile întregi cu discursuri populiste cu acuzaţii de „şantaj” din partea celor care au acordat ţării sale împrumutul colosal pentru a reforma statul.

UPDATE: Angela Merkel i-a transmis lui Tsipras, într-o declaraţie publică susţinută după-amiază, că s-a răzgândit prea târziu iar “o nouă negociere va fi reluată de la zero, după referendum”. 

Potrivit Financial Times, într-o scrisoarea de două pagini trimisă azi-noapte şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, Tsipras arată că “Republica Elenă este pregătită să accepte acordul, dar cu amendamente, completări şi clarificări, în cadrul extinderii programului care expiră şi a unui al treilea program de finanţare, pentru care a fost trimis o solicitare, astăzi, 30 iunie”.

Concret, în scrisoare se arată că Guvernul de la Atena acceptă toate reformele în domeniul TVA, cu o singură schimbare, şi anume menţinerea unui discount de 30% pentru insulele greceşti, dintre care multe se află în regiuni greu de aprovizionat.

În domeniul pensiilor, premierul grec cere ca majorarea vârstei de pensionare la 67 de ani (la bărbaţi şi 62 la femei, impusă de creditori)să înceapă din octombrie şi nu imediat. El mai solicită ca o pensie de solidaritate, acordată celor mai săraci pensionari, să fie eliminată în conformitate cu dorinţa creditorilor, dar mai lent decât au propus aceştia, până în decembrie 2019.

Alexis Tsipras cere un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismul European de Stabilitate (ESM), și o înțelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii.

Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe și, în plus, a primit în ultimii 4 ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe succesive de asistență financiară.

Al doilea program a expirat ieri, când Grecia nu a achitat Fondului Monetar Internațional tranșa în valoare de aproape 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

Premierul elen nu a mai aşteptat referendumul pe care l-a organizat pentru duminică, 5 iulie, şi a acceptat măsurile ce trebuiau luate de mult pentru a nu se ajunge la falimentul ţării.

Potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii astăzi, numai 46% dintre greci, faţă de 57% acum 3 zile, au declarat că vor vota “nu” la referendumul din weekend privind aprobarea măsurilor propuse de creditori pentru prelungirea programului de asistență financiară. Iar datele arată că adepții lui “da” sunt tot mai mulți, relatează DPA.

Mulţi dintre greci au înţeles că a spune “nu” la referendum înseamnă ieşirea din Uniunea Europeană. La un miting cu circa 20.000 de oameni organizat aseară la Atena s-a cerut demisia lui Tsipras.

Miniştrii Finanţelor ai ţărilor din Zona Euro, reuniţi aseară în teleconferinţă, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenţă financiară.

Astăzi la ora 17.00, ora Bruxelles-ului, vor avea o nouă teleconferinţă pe tema măsurilor acceptate de premierul Tsipras.

Între timp, în fața mai multor bănci din Grecia s-au format cozi lungi de pensionari, după ce Ministerul de Finanțe a anunțat că 1.000 de sucursale a 5 bănci au primit permisiunea de a lucra cu publicul, până vineri, pentru cei fără carduri de credit.

Potrivit comunicatului ministerului, sucursalele îi vor deservi însă numai pe pensionari, și dintre aceştia doar pe aceia care nu pot retrage bani din bancomate. Retragerile vor fi plafonate la suma de 120 de euro pe durata celor 3 zile.

Precizăm că pensia medie în Grecia este de 850 de euro, în condiţiile în care ţara cheltuieşte mai mult decât produce, plătind din împrumutul internaţional de 323 mld euro salariile bugetarilor şi pensiile.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.