Grecii isi ascund in casa miliardele de euro, dar devin tinte sigure ale hotilor

Isteria retragerii banilor din banci, de frica scoaterii Greciei din Zona euro si a neincrederii in stabilitatea bancilor, a facut ca grecii sa-si retraga depozitele din banci sa sa ascunda miliarde de euro in case, prin dulapuri, in lazi frigorifice, pe sub podea sau sub saltea. Insa hotii atat asteapta. Potrivit politiei elene, bande de spargatori, care in trecut vizau banci sau magazine de bijuterii, se orienteaza acum catre locuintele oamenilor obisnuiti, unde riscul este mai redus si gasesc de obicei sume mari de bani retrase recent din conturile de economii.

In ultimii doi ani, grecii au scos din bancile elene peste 72 miliarde de euro, aproximativ 7.000 de euro pentru fiecare locuitor al tarii. O mare parte din acesta suma este reprezentata de retrageri in numerar.

Grecii au transferat bani in strainatate, au cheltuit, dar au si pastrat o mare parte din economii in propriile locuinte, in numerar sau in aur. Daca Grecia iese din zona euro, banii ramasi in bancile elene vor fi probabil convertiti in drahme la un curs neavantajos, impus de stat.

 “Multi oameni au retras banii din banci temandu-se de un crah financiar si ii poarta cu ei sau ii ascund in case. Cerem insistent populatiei sa aiba incredere in sistemul bancar, sa lase banii in banci, sau cel putin intr-un loc sigur, si sa nu-i ascunda in case. Totodata, populatia trebuie sa-si ia macar cele mai simple masuri de siguranta in privinta locuintelor. Unii oameni nici macar nu-si incuie usile si ferestrele”, a declarat un purtator de cuvant al politiei.

Oportunitatea neasteptata oferita de comportamentul grecilor atrage retele de hoti si din afara tarii, inclusiv din state foste sovietice.

Ascunderea banilor are o vechime comparabila cu cea a Greciei, potrivit Reuters. In Grecia exista foarte multe situri arheologice unde sunt gasite cantitati mari de monezi, drahme de argint, ascunse de grecii antici din cauza navalitorilor.

“Ascunderea bunurilor de valoare, cantitati mai mari sau mai mici de monezi din aur, argint si chiar bronz, a fost foarte raspandita in antichitate, mai ales in timp de razboi, criza sau dificultate. Cateodata cel care ascundea banii murea si astfel au ajuns pana in vremurile noastre, ingropati in pamant, ascunsi in ziduri, in vase mici sub podele sau in saculeti din piele”, a declarat George Riginos, membru al Asociatiei Arheologilor Eleni.

Viitori arheologi ar putea descoperi unele din “comorile” ascunse in timpul crizei din 2012, noteaza cu ironie Reuters.

Potrivit unui bancher, o familie din Rhodos a vizitat recent o sucursala locala incercand cu disperare sa afle ce suma de bani retrasese un membru al familiei inainte de a muri. Persoana in cauza si-a retras toate economiile inainte de deces, fara a spune nimanui. Copii acestuia au incercat ulterior sa dea de urma banilor, au daramat chiar peretii casei unde a locuit decedeatul, insa fara succes. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.