UPDATE! Greu de găsit şi la câmpie: ISU a bâjbâit aproape 4 ore să repereze doi oameni pierduţi în ceaţă. Un stâlp de la Electrica i-a salvat

ISU Dobrogea a reuşit să salveze abia după 4 ore doi oameni care au cerut ajutor la 112 după ce s-au pierdut în ceaţă pe un câmp cu zăpadă din jud. Constanţa. Iniţial, operatorul ISU le-a spus că nu este de competenţa instituţiei sale, apoi a cerut de la STS informaţii dar i-au reperat nu după coordonate precise, ci după cifrele scrise pe un stâlp al Electrica. Amintim că fostul şef al IGSU, generalul de brigadă Ion Burlui, care şi-a dat demisia după accidentul aviatic din Apuseni, arăta că iarna este altfel la munte decât la câmpie şi că acesta a fost, de fapt, motivul pentru care salvatorii au bâjbâit 6 ore să-i găsească pe răniţi. Însă medicii chirurgii aflaţi în aeronavă au fost reperaţi de nişte localnici din comuna Horea, care au văzut la televizor drama răniţilor şi au pornit în căutareea lor după ce au aflat că în zonă, pe munte (la 1.400 metri) s-a auzit un zgomot mare. I-au găsit după o oră şi jumătate şi i-au coborât până la drumul forestier, de unde i-au preluat ambulanţele, chemate între timp.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a recunoscut, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului, că Inspectoratul pentru Situații de Urgență și serviciul 112 au probleme de coordonare. El i-a cerut lui Raed Arafat, numit săptămâna trecută secretar de stat la Interne, să elaboreze până la 1 martie „proceduri îmbunătățite și refăcute”. 

Astăzi, salvarea celor doi oameni pierduţi în ceaţă a venit nu din reperarea telefonul mobil de pe care au sunat la 112, ci după ce au transmis cifrele aflate pe un stâlp electric lângă care se aflau. Cei doi plecaseră din localitatea Piatra, acolo unde lucrau, spre Comana, dar pe un câmp acoperit de zăpadă şi-au pierdut reperele, din cauza ceţii. Când au văzut că nu mai găsesc drumul, oamenii au sunat la 112 .

Astfel, 42 s-a dovedit un număr norocos pentru aceşti bărbaţi. Îngheţaţi şi speriaţi, ei au mai avut de mers pe jos prin zăpadă circa 6 km până la un vehicul şenilat care a fost transportat cu o platformă rutieră, după ce au fost găsiţi de echipele de salvare ale Echipei de Jandarmerie Mobilă şi ale ISU.

La ora 13.00, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie – cel care a survolat cu elicopterul zonele afectate de ninsori arătând că exact pentru aceasta a fost cumpărat vehiculul, din bani publici -, a declarat că a fost trimis un autovehicul de intervenţie cu şenile pentru a-i recupera pe cei doi bărbaţi unde au fost localizaţi, între localităţile Corbu şi Săcele.

Cristian Darie a arătat că, din informaţiile primite de la ISU, persoanele s-ar fi rătăcit încă din cursul nopţii.

“ISU a mobilizat o echipă de căutare, ei au anunţat că pot fi localizaţi pe câmp lângă un stâlp de înaltă tensiune, au transmis chiar şi indicativul numeric al stâlpului şi li s-a cerut să nu părăsească acel reper, pentru a putea fi recuperaţi mai uşor, mai ales că este ceaţă densă. Noi am dat dispoziţie Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) să deplaseze de urgenţă, la faţa locului, un vehicul şenilat care este transportat cu o platformă rutieră. Maşina de salvare va ajunge acolo în cel mai scurt timp. Am înţeles de la autorităţile locale din zonă că echipele de salvare care se deplasează pe jos, pe câmp, prin zăpadă, ar mai avea de mers circa două ore până la cei sinistraţi. Noi sperăm să ajungem la timp”, a spus Darie.

STS a anunţat, printr-un comunicat, că ISU nu a respectat procedurile. Potrivit purtătorului de cuvânt al STS, Adrian Fulea, la 25 de minute de la preluarea apelului 112, operatorul ISU a sunat din nou la STS pentru a cere ajutor. În cele din urmă, angajaţii ISU au folosit coordonatele de pe un stâlp de electricitate din zonă pentru a-i găsi pe bărbaţi.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.