Grevă spontană la Regia de transport în comun Braşov

1

Şoferii Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov refuză, de vineri dimineaţă, să iasă pe traseu, nemulţumiţi de salariile mici pe care le încasează – 1.150 de lei salariul mediu de încadrare, potrivit purtătorului de cuvânt al regiei. De la ora 5.00 şi până la 9.00, perioada de vârf în transportul în comun, ar fi trebuit să circule 140 de autobuze şi troleibuze pe cele 44 de linii de transport din municipiu.

Conducerea regiei a reluat negocierile cu sindicatele, pe care le poartă, de altfel, de câteva luni fără rezultat. Acum, la discuţii participă şi prefectul Mihai Mohaci.

“În total avem circa 360 de şoferi, dar aceştia sunt solidari cu colegii lor. La această oră nu circulă niciun autobuz. Singura revendicare a angajaţilor este cea legată de salarii”, a declarat reprezentantul RAT Braşov.

Şoferii RAT au sperat să li să mărească salariile de la 1 aprilie, după majorarea preţului la biletele de călătorie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, li s-a tăiat din orele suplimentare de sâmbătă şi duminică.

Conducerea regiei spune însă că RAT primeşte anual 35 de milioane de lei subvenţie, iar Legea bugetului interzice majorări de salarii la regiile care primesc subvenţie de la bugetul local sau lucrează cu pierderi.

“În acest moment, singura soluţie ar fi restructurarea, dar nu cred că cele 4 sindicate ale RAT vor accepta aşa ceva. La Regia Autonomă de Transport nu s-au făcut restructurări în ultimii ani tocmai pe considerentul că persoanele disponibilizate nu-şi găsesc un loc de muncă”, a declarat viceprimarul Răzvan Popa. (M.S.)

1 COMENTARIU

  1. 1150 de lei -daca acest lucru este adevarat!- reprezinta un salariu de mizerie pentru o asa meserie periculoasa grevata de toate responsabilitatile imginabile sau nu. Eu sint sofer pe camion si stiu ce inseamna sa ti se ia continuu din salariu si in acelasi timp sa ti se impune sa muncesti mai mult sau sa-ti iei zile libere in contul banilor datorati de firma. Pot sa va spun cu mina pe inima ca nici un supermarket nu primeste la casa zile libere! Ni s-au luat bonurile de masa desi erau in CCM, nu ni se mai platesc orele suplimentare, ni s-au luat toate sporurile si totusi administratia sustine ca treburile nu merg bine. Mi se pare normal sa fie asa atitta timp cit manageriatul este asigurat de cretini mai mult sau maiputin “indatorati “politic. Ceea ce va spun in acest moment nu este valabil numai pentru mine ci -dupa cum vedeti – si pentru altii. Mi se pare absolut normal ceea ce fac soferii de la RAT Brasov si sint alturi de ei.Marea majoritate a soferilor din Romania sint in aceeasi situatie si as fi magar sa nu recunosc ca si m oamre parte a patronatului din aceasta profesie are mari probleme din cauza idiotilor care s-au perindat pe rind la Ministerul de resort indifernt cum s-ar fi numit ei. Problema este insa mult mai profunda si nu se poate rezolva doar dind la o parte mizeria de la acest minister .In ceea ce priveste soferii de autobuz de la Brasov toata stima si multa bafta!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.