Guvernul a uitat de fondurile de coeziune şi de Masterplanul în Transporturi

Președintele Traian Băsescu a reclamat “disputa de orgolii” în care se află de trei săptămâni partidele de la guvernare, motiv de întârziere a Acordului de parteneriat între Guvern și CE pentru utilizarea bugetului UE repartizat României în perioada 2014-2020. În plus, “Guvernul trebuie să producă un Masterplan pe Transporturi credibil, care să fie aprobat de Comisia Europeană şi să reflecte priorităţile de finanţare a infrastructurii – cu certitudine ele trebuie să fie în zona Coridorului paneuropean IV, în zona Coridorului paneuropean IX, care înseamnă Giurgiu către Albiţa şi interconectarea cu infrastructura Republicii Moldova, şi Coridorul paneuropean VII, adică Dunărea, materializarea Strategiei Dunării”.

“Faptul că de mai bine de trei săptămâni Guvernul, partidele aflate la guvernare se află într-o dispută de orgolii este de natură să întârzie lucruri extrem de importante, ca spre exemplu Acordul de parteneriat între Guvernul României și CE pentru utilizarea bugetului UE repartizat României în perioada 2014-2020”, a spus Băsescu miercuri, în declaraţia de la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a amintit că, la prima formă de acord a fost trimisă în luna iunie 2013, Guvernul a primit un răspuns “foarte acid, legat de lipsa de competenţă şi viziune”.

La vremea respectivă, preşedintele atrăgea atenţia – ironizînd şi pierderea “unui geniu, pe domnul Fenechiu”, după revocarea acestuia din Guvern în ziua când a fost condamnat la 5 ani de închisoare de prima instanţă de judecată -, asupra observaţiei din documentul experţilor Comisiei Europene care spunea “lipsă de Master Plan pentru Transporturi”.

Băsescu îşi exprima atunci îngrijorarea că la 1 ianuarie 2014 începe noul exerciţiu bugetar şi “noi nu numai că nu avem proiecte pregătite pentru 1 ianuarie 2014, proiecte care ar fi trebuit să fie gata de licitaţie şi să înceapă pe urmă implementarea lor, noi nu reuşim să ne facem documentele de bază care să ne permită accesarea banilor, darămite să avem pretenţia la proiecte”.

Acum, preşedintele a arătat că “o altă formă a fost trimisă în noiembrie şi au primit acelaşi răspuns legat de lipsa de viziune şi competenţă”. “Vă dau sinteza, au promis că revin cu un nou proiect de acord în luna ianuarie şi, pentru că sunt preocupaţi de efectele disputelor lor de orgolii, au amânat trimiterea în luna ianuarie a proiectului de acord cu Comisia pentru luna februarie”, le-a spus Băsescu jurnaliştilor.

Masterplanul – în aprilie, când CE se află pe picior de plecare

În plus, el a arătat că există o altă mare problemă: “programele operaţionale nu pot fi declanşate nu numai din lipsa acestui acord, dar Guvernul trebuie să producă un masterplan pe transporturi credibil, care să fie aprobat de Comisia Europeană şi care să reflecte priorităţile de finanţare a infrastructurii”.

Traian Băsescu a precizat că aceste priorităţi “trebuie să fie în zona Coridorului Paneuropean IV, în zona Coridorului Paneuropean IX – care înseamnă Giurgiu către Albiţa şi interconectarea cu infrastructura Republicii Moldova -, şi Coridorul paneuropean VII – adică Dunărea, materializarea Strategiei Dunării”.

În lipsa Masterplanului pe Transporturi, despre care Guvernul spune că va fi gata în luna aprilie, nu se pot declanşa programele operaţionale – nici cele de mediu, nici cele pe dezvoltare regională ş.a..

“Dacă luăm în consideraţie termenele reale sau realiste, vom constata că, şi dacă s-ar încadra în termenul pe care şi l-au asumat, să transmită Masterplanul pe Transporturi în luna aprilie, Comisia Europeană tocmai ar fi pe picior de plecare, pentru că sunt alegerile pentru Parlamentul European în mai şi noua Comisie se va instala probabil, undeva, în septembrie, octombrie”, a avertizat şeful statului.

Fonduri de coeziune, pierdute în 2014

“Practic, din punct de vedere al absorbţiei fondurilor de coeziune – deci nu vorbesc de cele pe agricultură, ci fondurile de coeziune -, anul 2014 este un an pierdut – din neprofesionalism, din amatorism excesiv la nivelul Guvernului Victor-Viorel Ponta”, a acuzat el.

În aceste condiţii, Traian Băsescu a făcut apel la cei doi lideri ai USL “să revină la raţiune”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.