Guvernul a “uitat” să prindă DNA în bugetul pentru 2015. În plus, a tăiat 32% din totalul fondurilor Ministerului Public

În timp ce DNA a ajutat bugetul României cu 300 de milioane euro în 2013 şi cu 200 milioane euro în primele 11 luni din 2014, din indisponibilizarea bunurilor și banilor în cauzele penale instrumentate, Guvernul a “uitat” să aloce Direcţiei, într-o filă separată, fondurile în proiectul Bugetului de Stat pentru 2015,  aşa cum prevede legea, DNA solicitând 25 milioane euro ca buget. Mai mult, potrivit filei centralizatoare pentru întreg Ministerul Public, Executivul a tăiat pentru anul viitor 31,94% din suma pe care a alocat-o în bugetul pe 2014.

UPDATE 12 decembrie: Premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de vineri a Guvernului, în care este adoptat proiectul de buget pe 2015, că DNA va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, în creştere faţă de bugetul de 20 milioane euro prevăzut iniţial pentru acest an. 

UPDATE: Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, promite că “DNA va avea bugetul pe care l-a cerut”, în proiectul legislativ ce va fi transmis Parlamentului.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) reacţionează astăzi, într-un comunicat:

“În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A) a constatat următoarele:

1. În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.

2. Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94% mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).

3. Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.

4. Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.