Guvernul bulgar a demisionat după 10 zile de proteste în stradă împotriva scumpirii curentului electric

După 10 zile de proteste în stradă împotriva scumpirii electricităţii, premierul bulgar Boiko Borisov (foto) a cedat cererii mulţimii şi a anunţat, miercuri dimineaţă, în Parlament, demisia Guvernului său. “Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi”, a spus Borisov. El a precizat că nu va participa la un guvern interimar înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru iulie. Protestatarii cer însă şi renaţionalizarea celor 3 societăţi de distribuire a energiei electrice: CEZ, care operează în vestul ţării,   EnergoPro, în nord-est, şi EVN, în sud-estul Bulgariei.

Manifestaţiile din toată ţara au adus în stradă, duminică, peste 100.000 de bulgari în 35 de oraşe iar premierul Borisov a încercat, luni, să calmeze spiritele şi l-a demis pe ministrul Finanţelor.

Nu a ţinut. Marţi şi miercuri, protestele au devenit violente, la Sofia înregistrându-se 28 de răniţi, între care 5 poliţişti.

Un tânăr bulgar şi-a dat foc miercuri dimineaţa în faţa primăriei de la Varna (est). Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost spitalizat într-o stare critică, având arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, potrivit unei purtătoare de cuvânt a spitalului local.

Un alt tânăr s-a autoincendiat marţi la Veliko Târnovo (centru), pe o trecere de pietoni, după care a murit din cauza rănilor. Poliţia a afirmat că acesta suferea de tulburări psihice.

Marţi, Boiko Borisov a anunţat că va propune Comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei reducerea cu 8% a preţurilor energiei electrice şi să retragă licenţa societăţii de distribuire a energiei, CEZ. De asemenea, toate cele trei societăţi de distribuire a energiei electrice au fost sancţionate prin amenzi.

Boiko Borisov s-a pronunţat însă ferm împotriva ideii renaţionalizării acestor societăţi, aşa cum au cerut manifestanţii. „Nu voi fi eu omul care va trece la naţionalizare”, a afirmat şeful Executivului bulgar, adăugând că cele trei societăţi vor face obiectul unor anchete.

Ultima creştere a preţului curentului electric în Bulgaria a intrat în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost de 13%. Acum, tarifele plătite de gospodării se situează între 0,07 şi 0,11 euro/Kwh, cu TVA inclus.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.