Guvernul dă liber achiziţiilor de maşini la instituţiile de stat

După interdicţia aplicată de Guvernul Boc în ultimii 3 ani şi menţinută şi de Guvernul Ponta în 2012, de la anul li se vor permite instituţiilor şi autorităţilor publice să-şi achiziţioneze autoturisme şi în afara Programului “Rabla”. Vor fi însă condiţii: maşinile trebuie să nu aibă un motor mai mare de 1,6 litri şi să nu coste mai mult de 18.000 euro bucata (cu TVA).  Recent, premierul Victor Ponta a vizitat uzina Ford de la Craiova şi aceasta poate avea legătură cu decizia Executivului, ce va fi aprobată prin ordonanţă de urgenţă. Pragul pentru achiziţiile publice fără licitaţie urmează să fie dublat de la începutul anului viitor, la 30.000 de euro, potrivit ANRMAP.

Atât companiile de stat, cât şi regiile autonome vor avea şi ele permisiunea sţ-şi înnoiască parcul auto.

Excepţie de la regulile impuse vor face instituţiile din domeniul Apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, care vor putea achiziţiona autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc şi cu un preţ care poate depăşi contravaloarea în lei a 18.000 euro, inclusiv TVA, “în cazuri temeinic justificate şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite”.

În România, companiile care produc autoturisme sunt Dacia şi Ford. Cum până acum s-au achiziţionat maşini Dacia Logan – inclusiv la Senat şi Camera Deputaţilor – s-ar putea acum să se dea liber la Ford B-max.

În 2009, Guvernul Boc – din care a făcut parte şi PSD, până în septembrie – a interzis autorităţilor şi instituţiilor publice să achiziţioneze, să cumpere sau să preia în leasing autoturisme şi mobilier, excepţie făcând doar structurile nou-înfiinţate şi numai în primul an de funcţionare. Interdicţia a fost prelungită an de an, până la 31 decembrie 2012 inclusiv.

Senatul şi-a aprobat deja în buget 163 de maşini noi

Senatul şi-a adoptat, luni, propriul proiect de buget pentru anul 2013, care prevede cheltuieli de peste 107.000.000 şi achiziţionarea a 140 de maşini pentru senatori şi alte 23 pentru aparatul de lucru al acestei Camere.

Potrivit documentului, proiectul de buget al Senatului pentru anul 2013 va fi finanţat din resurse de la bugetul de stat la nivelul sumei de 107.388.000, din care cheltuieli curente 96.377.000 lei, cheltuieli de capital 11.011.000 lei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.