Guvernul ingheata impozitele si taxele locale

 

Guvernul a respins, marti seara, o solicitare din partea unora dintre autoritatile locale care cereau sa li se dea posibilitatea de a majora taxele si impozitele cu pana la 50%. In prezent, primariile pot creste aceste dari cu pana la 20%, potrivit Legii finantelor publice locale.

“Au fost multe discutii legate de modificarea cotei aditionale de 50%. Autoritatile locale au solicitat Ministerului Administratiei si Internelor sa se majoreze cota aditionala. In solicitare au fost doua variante: sa eliminam acea cota de 20% sau sa majoram cota de la 20% la 50%. Guvernul a decis ca nu este de acord. Decizia a fost ca, pentru 2012, sa nu modificam impozitele si taxele, cele pe care le-au platit contribuabilii in 2011”, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, la finalui sedintei Executivului.

El a motivat refuzul Guvernului prin faptul ca in aceasta perioada “nu este bine sa majoram impozitele si taxele”. “Oricum, primariile nu mai puteau sa majoreze decat abuziv, pentru ca, potrivit Legii finantelor publice locale, impozitele si taxele locale se stabilesc cu sase luni inainte”, a spus Ialomitianu.

El a insistat asupra faptului ca propunerea de majorare “a venit din partea Asociatiei Primarilor”. Gheorghe Ialomitianu a declarat luni, la TVR Info, ca nu ia in calcul nicio reducere sau marire de impozite sau de contributii sociale, insa a sustinut ca multe primarii vor sa majoreze taxele locale cu un procent de pana la 50%. “Avem discutii cu autoritatile locale sa modificam articolul in cauza care le da dreptul autoritatilor locale sa majoreze cu 20% taxele locale. Unii vorbesc de o modificare de 50%. Nu orice regiune poate sa isi mareasca taxele. Putem merge chiar pe zonele sau cartierele unei localitati”, a declarat acesta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.