Guvernul măreşte ajutoarele sociale de la 1 iulie

Premierul Victor Ponta vrea să majoreze cuantumul ajutoarelor sociale, de la 1 iulie, astfel încât venitul minim garantat să crească cu 8,5% (urmând ca la anul să mai urce cu 4,5%), iar alocaţia pentru susţinerea familiei, cu 30% (într-o singură tranşă), pentru compensarea scumpirii energiei. Anunţul a fost făcut de prim-ministru joi seara, la Palatul Victoria, imediat după întâlnirea cu preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, aflat în prima sa vizită în România, după preluarea funcţiei în iulie 2012.

“Lucrăm împreună cu Banca Mondială la modernizarea programelor de asistenţă socială. (…) Începând cu data de 1 iulie suntem capabili de a majora ajutoarele sociale pentru a compensa creşterea preţurilor la energie, astfel venitul minim garantat va creşte în medie cu 13%, în două tranşe, iar alocaţia pentru susţinerea familiei va creşte în medie cu 30%”, a spus Victor Ponta.

“România rămâne ţara cu cele mai înalte nivele ale sărăciei din UE. Peste 30% din populaţie trăieşte cu mai puţin de 5 dolari pe zi. Aş dori să atrag atenţia asupra persoanelor care trăiesc cu un venit atât de mic, inclusiv populaţia romă de aici, din România, şi din alte părţi ale Europei. Consider că este un imperativ moral pentru toate guvernele să instituie sisteme de asigurări sociale pentru cei mai săraci şi să investească în învăţământ şi sănătate pentru cei care sunt cel mai nevoiaşi”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Băncii Mondiale.

Potrivit unor estimări realizate de experţii Băncii Mondiale pe baza datelor existente la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi a celor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.

Efortul bugetar este de 200 milioane de lei pentru al doilea semestru al anului 2013.

Proiectul OUG de modificare a Legii 216/2001 – prin care Executivul va majora nivelul venitului minim garantat cu 8,5% începând cu luna iulie 2013 şi cu 4,5% din ianuarie 2014 a fost postat, vineri, pe site-ul Ministerului Muncii.

Documentul pus în dezbatere publică mai prevede majorarea limitei de venituri până la care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei de la 370 lei pentru un membru de familie la 530 lei pentru un membru de familie, cu menţinerea a două intervale de venituri 0 – 200 de lei/ persoană şi 201 – 530 lei/ persoană, dar şi a cuantumului alocaţiei cu 30 la sută, începând cu drepturile aferente lunii iulie.

Pentru persoanele sau familiile cu drepturi de ajutor social stabilite anterior lunii iulie 2013, respectiv lunii decembrie 2013, au fost prevăzute măsuri tranzitorii constând în acordarea diferenţei de sume dintre nivelul stabilit anterior şi noul nivel al venitului minim garantat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.