Guvernul negociază cu Gabriel Resources creşterea participaţiei statului la Roşia Montană şi mărirea redevenţei

Guvernul şi compania canadiană Gabriel Resources negociază creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% şi a redevenţei plătite, de la 4% la 6%. Gabriel Resources deţine, în prezent, 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului, prin compania Minvest. Compania a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta privind includerea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), alături de alte proiecte, în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă, se arată într-un comunicat al Gabriel.

Investiţia Roşia Montană, blocată de 13 ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, figurează în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, joi, de Guvern şi este prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Beneficiile pentru România citate în planul autorităţilor ca fiind de până la 78% din ceea ce generează proiectul reprezintă estimări privind cheltuieli directe şi indirecte cu contractorii şi furnizorii în România, împreună cu taxe (atât pentru companie, cât şi pentru angajaţi), precum şi distribuirea de profituri statului român şi sunt bazate pe anumite presupuneri pe termn lung, tehnice, financiare, economice şi altele, inclusiv cele pentru preţurile materiilor prime (precum o cotaţie de 1.200 de dolari pe uncia de aur) şi rate ale cursului de schimb, mai notează compania canadiană.

“Beneficiile respective presupun şi o majorare a participaţiei statului român în proiect la maxim 25% şi o rată a redevenţei de 6% din venituri, fixă pe durata de exploatare a minei. Ambele presupuneri sunt în prezent în negociere cu Guvernul”, se arată în comunicat.

Compania este “încurajată în mod deosebit” de includerea proiectului în planul autorităţilor române, dar rămâne în discuţii avansate cu Guvernul privind participaţia statului şi nivelul redevenţei. Gabriel speră la o încheiere în scurt timp a negocierilor, care includ şi aspecte precum garnţii de mediu, o extindere a licenţei miniere, precum şi alte prevederi legale şi fiscale pe termen lung pe care compania le-ar dori adoptate.

Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.