Guvernul Ponta desfiinteaza Programul de Infrastructura esuat de Elena Udrea

Guvernul a decis sa opreasca in totalitate Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), anuland finantarea lucrarilor incluse in acest program atat pentru acest an, cat si pentru perioada viitoare, a anuntat, duminica, premierul Victor Ponta.  Initiat de Elena Udrea pe vremea cand era la carma Ministerului Dezvoltarii, PNDI – programat pentru perioada 2011-2020 si gestionat de ministerele Dezvoltarii si Mediului – a esuat lamentabil. 

“Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finantarea pe acest an si pe viitor. Anul acesta era vorba de 1 miliard de lei “, a precizat el.

Prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, primariile incasau regulat fonduri din partea Guvernului pentru derularea lucrarilor la diferite proiecte. Programele aflate in derulare prin PNDI vor fi inchise in iunie, in urma negocierilor cu FMI, urmand ca MDRT sa propuna din iulie proiecte precum reabilitarea termica a locuintelor sau a centrelor istorice.

Elena Udrea a dat in bara cu cel putin doua proiecte derulate prin PNDI: cel privind construirea a 603 gradinite – pentru care a organizat toata vara trecuta licitatii – si cel de realocare a fondurilor UE necheltuite de alte ministere catre finantarea reabilitarii termice a blocurilor.

Totodata, prin PNDI, Udrea a promis ca va reabilita 10.000 km de drumuri judetene si de interes local, din care a reusit o mica parte.

In bilantul activitatii sale la MDRT, Udrea a enumerat, in decembrie 2011, proiectele reusite prin acest program privind infrastructura: 470 km de drumuri locale si judetene refacute, 170 de sisteme de alimentare cu apa introduse la sate, reabilitarea termica a 14.700 de apartamente, finalizarea a 1.785 de locuinte pentru tineri, 2 bazine de inot, 1 patinoar si 50 de sali de sport.

In aprilie, Guvernul Ungureanu a decis redimensionarea PNDI, prin limitarea lui la lucrarile deja incepute, in cuantum de maxim 1 miliard de lei. Programul urma oricum sa fie oprit din cauza constrangerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente sa fie diminuate cu 15,9 miliarde lei, la aproximativ 5 miliarde lei, cu plati efectuate numai pentru lucrarile deja contractate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.