Guvernul Ponta, pe modelul Boc: imprumuta CFR cu 1,2 mld lei pentru datoria la energie si ii sterge penalitatile

De toate criticile USL de pe vremea opozitiei s-a ales praful: Guvernul Ponta face acum exact ce reclama guvernelor PDL, adica va acorda CFR Infrastructura un imprumut pentru plata arieratelor catre furnizorii privati de energie si va emite o ordonanta prin care va decide ca doar datoria principala a operatorului feroviar fata de Electrica va fi achitata, dar esalonat, in timp ce penalitatile aferente vor fi sterse.

Imprumutul pentru CFR Infrastructura, prevazut in ultima scrisoare de intentie convenita de Guvern cu FMI, va fi acordat sub forma de “imprumut punte”. Acesta va fi inlocuit pana la sfarsitul lunii octombrie de un imprumut garantat de stat si va fi destinat eliminarii arieratelor CFR Infrastructura catre furnizorii privati de energie. Totodata, Executivul va emite o ordonanta pentru anularea penalitatilor.

Potrivit celor mai recente date, companiile feroviare de stat inregistreaza datorii de 1,2 miliarde lei catre furnizorii de electricitate si penalitati de 900 milioane lei.

Totodata, pana la jumatatea lunii iunie va fi negociata intre Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei si Ministerul Administratiei o schema de anulare a arieratelor acumulate si de CFR Marfa fata de Electrica si centralele electrice locale. In cazul CFR Calatori, vor fi analizate la nivelul Ministerului Finantelor posibilitatile de acordare pana la finele lunii iunie a unor “compensari” in cuantum de 300 milioane lei, pentru echilibrarea bugetului pe acest an al companiei.

In acelasi timp, Guvernul promite Fondului Monetar International (FMI) si al Comisiei Europene ca, pana la sfarsitul lunii iunie, va semna contracte cu firme de consultanta pentru numirea, pana la finele lunii septembrie, a managementului privat la CFR SA si CFR Calatori si va inchiria sau inchide aproximativ 550 km linie de cale ferata. Executivul nu are in vedere privatizarea CFR SA, ci restructurarea companiei.

In luna aprilie, Guvernul Ungureanu a avizat inceperea procedurii prin care datoriile bugetare inregistrate de CFR SA la finele anului trecut, de 3,99 miliarde lei, sunt anulate prin conversia in actiuni. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.