Guvernul Ponta vrea sa suprataxeze companiile petroliere. De la anul

Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere. Proiectul legislativ ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si sa fie aplicat din 2013. Anuntul a fost facut miercuri, de Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, dupa ce, in 7 mai, declara ca Executivul “ar putea” introduce un impozit pe veniturile exceptionale ale companiilor din domeniu si ca redeventele la petrol si gaze sunt prea mici.

Despre redeventele pentru resursele naturale, Chitoiu s-a rezumat sa spuna doar ca vor fi aduse la nivelul european, dar nu a precizat si cand se va intampla acest lucru.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV, in timpul Guvernului Nastase.

Fostul premier Emil Boc a criticat mereu aceasta privatizare, spunand ca “Petrom nu mai este al romanilor“, si ca “raul primordial” a fost facut de fostul premier social-democrat Adrian Nastase. Chiar daca promitea ca statul roman “va utiliza toate parghiile pe care le are la dispozitie pentru a opri scumpirea ‘aberanta’ a carburantilor”, majorarile de pret au continuat.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor dinRomaniasunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.