Guvernul se codeşte să spună cum va calcula accizele pentru 2015

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, indicatorul folosit de Guvern la calcularea accizelor fiind acum cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro, dar care nu a fost luat în calcul. În prag de campanie electorală, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, evită să spună dacă Executivul va calcula accizele pentru anul viitor tot după cursul leu/euro din 2012, aşa cum a procedat pentru anul acesta, când a adăugat şi cea mai mare rată a inflaţiei din 2013 (septembrie), ajungând la o accizare la un curs nereal, de 4,73 lei/euro cu 30 de bani mai mare decât cursul de anul trecut.

“Faptul că acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că ea intră în vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni şi, în momentul în care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, dacă va rămâne în vigoare sau nu, vom anunţa, dar ea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie să avem această formulă definitivată cel târziu până în momentul în care vom face bugetul pe 2015”, a spus, ieri, Ioana Petrescu.

La insistenţele jurnaliştilor, ministrul Finanţelor s-a codit – evident, din motive electorale -, să spună dacă metoda de calcul se va baza în continuare pe cursul BCE de la 1 octombrie a.c., care va scădea automat valoarea accizelor pentru 2015.

Ministrul Finanţelor: Nu am nimic de comentat

“Eu pot să comentez pe măsuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat în momentul de faţă referitor la cursul actual al accizei, decât că lucrăm cu un grup de lucru şi e posibil un alt mod de calculare sau poate să rămână acelaşi”, a răspuns Petrescu.

Despre faptul că nu se ştie la această dată care vor fi modul de calcul şi cursul, în ciuda faptului că prezintă Guvernul ca fiind unul “predictibil”, ministrul Finanţelor s-a disculpat: “Nu este adevărat. Repet, această acciză, dacă se schimbă modul de calcul – nu am zis că se schimbă – ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Da, evident, trebuie să avem o formulă de calcul înainte de acea dată, cu cât de mult timp înainte, pentru a avea o dezbatere publică normală. Faptul că este legat de cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că trebuie să avem o metodă de calcul de la 1 octombrie”, a spus Petrescu.

Faptul că ministrul Finanţelor nu a dat un răspuns tranşant nu poate fi de bun augur.

Ponta: Cu siguranţă vor fi mai mici

Premierul Victor Ponta i-a sărit astăzi în ajutor, fără a spune însă mare lucru: “Se lucrează la Ministerul de Finanţe împreună cu partenerii noştri internaţionali, cu Comisia Europeană şi o să vă anunţăm. Cu siguranţă vor fi accize mai mici. Atunci când Ministerul de Finanţe vine cu o decizie, o să vă anunţăm”, a afirmat  premierul Victor Ponta.

Modificarea metodologiei de calcul a accizelor pentru anul acesta, prin indexare cu rata inflaţiei şi renunţându-se la calculul legat de cursul de schimb anunţat la 1 octombrie al anului precedent – curs în tendinţă de scădere şi care ar afecta veniturile încasate la buget din accize – a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional.

Accize cu 11% mai mari anul acesta

În primele 8 luni ale acestui an, încasările din accize la bugetul general consolidat au urcat cu aproape 11%, de la 13,86 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, la 15,37 miliarde de lei. Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a declarat recent că încasările din accize au depăşit cu 2% programul stabilit, care lua în calcul inclusiv toate influenţele din modificări legislative.

Nici el nu a precizat însă cum vor fi calculate accizele în 2015, invocând faptul că ANAF doar pune în practică legislaţia fiscală, atribuţiile privind politica fiscală revenind Ministerului Finanţelor.

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, cafea şi produse energetice – între care şi carburanţii, pentru care Guvernul a majorat acciza cu încă 7 eurocenţi, de la 1 aprilie.

BNR, pe alt curs

Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul lor minim este armonizat la nivelul UE iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.

Ratele de referinţă ale BCE pot fi însă diferite de cele anunţate de Banca Naţională a României (BNR), întrucât sunt bazate pe o procedură zilnică de consultare între băncile centrale din Europa şi la nivel global. Astfel, pentru 1 octombrie, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,4127 lei/euro, faţă de 4,4093 lei/euro, cursul BCE.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.