Guvernul se pregăteşte să vândă 26% din cele 44,69% acţiuni pe care le are la Rompetrol Rafinare

Statul va lansa în această vară licitaţia de vânzare a 26% din cele 44,69% pe care le deţine la Rompetrol Rafinare, astfel că va mai rămâne cu o participaţie de 18%. Preţul de pornire va fi de 200 milioane de dolari, cel oferit de acţionarul majoritar, grupul Rompetrol ce aparţine companiei KazMunayGas, a anunţat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizări din Departamentul pentru Energie. După vânzare, numele Rompetrol va dispărea.

“În această vară lansăm licitaţia pentru vânzarea pachetului de 26% (din Rompetrol Rafinare, n.r). Diferenţa de 18% va rămâne la stat”, a declarat Dumitraşcu la conferinţa “Bursa românească, piaţă emergentă”, organizată, ieri, de Ziarul Financiar.

Amintim că Guvernul a adoptat în luna ianuarie Memorandumul convenit cu Rompetrol prin care se sting, pe cale amiabilă, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group.

Mai pe româneşte, statul renunţă la aproape 400 de milioane de dolari din datoria de 580 de milioane pe care KazMunaiGaz le datora României după ţeapa dată de Patriciu, aşa cum reclama preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit Memorandumului, The Rompetrol Group s-a angajat să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanţa reprezentând 26,6959 % din capitalul social, în schimbul a 200 milioane dolari.

Vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat în ianuarie, într-o conferinţă de presă, că preţul de 200 milioane de dolari oferit statului român de KazMunayGas pentru 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare este “cel mai bun posibil” şi maximul pe care compania îl va plăti. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.