Guvernul va ajuta Oltchim cu 40 mil. euro, dacă DD nu plăteşte acţiunile

Guvernul va aproba miercurea viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care va transfera companiei Oltchim 40 de milioane euro, din fondul de privatizare, pentru plata salariilor şi repornirea combinatului, dacă Dan Diaconescu (DD) nu va achita până la 1 octombrie cele 45 de milioane de euro licitate pentru pachetul de 54,8% de acţiuni. Banii vor ajunge în conturile combinatului probabil la finele săptămânii viitoare, a anunţat, miercuri, Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, după întâlnirea cu sindicaliştii de la Oltchim.

Odată cu aprobarea actului normativ va fi notificată şi Comisia Europeană cu privire la acest ajutor de stat. Ministrul Economiei a menţionat că suma este acordată cu titlu de împrumut, banii urmând să fie restituiţi în cel mult 6 luni, la dobânda pieţei.

Cam în tot acest timp va fi pregătită licitaţia pentru o nouă încercare de privatizare a combinatului.

Daniel Chiţoiu a mai spus că a negociat cu băncile astfel încât conturile Oltchim să nu mai fie blocate. “Am negociat cu băncile astfel încât să nu execute conturile Oltchim. Nu a fost pusă poprire pe cont, Oltchim-ul pe lângă garanţiile de natură materiale are şi o garanţie bancară sub forma disponibilităţilor băneşti în conturi sau a cesiunii contractelor de vânzare”, a arătat el.

Acesta a mai precizat că marţi, 2 octombrie, cu ocazia Consiliului de Administraţie al Oltchim, se va decide reluarea activităţii societăţii şi că, deocamdată, Dan Diaconescu nu a prezentat un plan de restructurare. De asemenea, sumele aferente salariilor angajaţilor pe lunile august şi septembrie vor intra în contul acestora după ce va fi aprobat capitalul de lucru al societăţii.

Premierul Victor Ponta anunţase, marţi, că Executivul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului, dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maxim 6 luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

El i-a cerut miercuri lui Chiţoiu să pregătească până luni strategia Guvernului în cazul Oltchim atât pentru varianta semnării contractului privind privatizarea combinatului, cât şi pentru cea în care acest lucru nu se întâmplă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.