Proiectul HG cu plafonarea tarifelor RCA, lansat în dezbatere publică

rca1Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărârii de Guvern privind tarifele maximale la care au fost plafonate polițele RCA, tarife stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în baza OUG 54/2016 pentru o perioadă de 6 luni, până la adoptarea în Parlament a Legii RCA.

Iată precizările MFP:

“Actul normativ are în vedere situația deosebită apărută în urma unei disfuncționalități a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, precum și a situațiilor financiare dificile ale unor societăți din piață, aspecte care au generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață.

Concret, prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.

Tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări și că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței”.

Tarifele de primă maximă pot fi consultate aici: Anexa

În cazul persoanelor fizice, RCA maxim va fi de:

  • 3.087 lei pentru un șofer cu vârsta mai mică de 25 de ani, la o mașină de peste 2.500 cmc
  • 610 lei pentru un șofer cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, care conduce un autovehicul cu o capacitate de 1.201 – 1.400 cmc
  • între 749 lei, pentru un autovehicule de transport marfă cu o masă maximă mai mică de 2,3 tone
  • 2.979 lei pentru un autovehicul de marfă de peste 16 tone
  • 294 lei pentru o motocicletă, motoscuter, motoretă sau ATV  de până în 50 cmc
  • 581 lei pentru o motocicletă, motoscuter, motoretă sau ATV mai mare de 50 cmc.

În cazul persoanelor juridice, RCA maxim va fi:

  • între 885 lei și 1.285 lei pentru autovehicule de transport persoane cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim 9 locuri
  • pentru autovehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri prima RCA este cuprinsă între 982 lei pentru mai puțin de 17 locuri și 6.600 lei pentru mai mult de 40 de locuri.
  • între 943 lei și 7.534 lei pentru autovehicule de peste 16 tone destinate transportului de marfă.

Sancțiuni pentru asigurători

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Pe lângă amenzi, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare. Contravențiile se constată de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancțiunilor contravenționale se realizează de către Consiliul ASF.

Societățile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a HG, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în Anexa Hotărârii de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.