Hotelurile din România, cu cele mai mici grade de ocupare în iunie. O fi adevărat?

 În ciuda vremii excesiv de calde şi a prezenţei masive a turiştilor – mai ales la sfârşit de săptămână – pe litoral şi la munte, gradul de ocupare a camerelor de hotel a fost în luna iunie în România unul dintre cele mai reduse din Uniunea Europeană, arată datele publicate joi de Eurostat. În schimb, Bulgaria vecină a atins un grad de ocupare de aproape 90%. Care ar fi cauza? Desigur, neînregistrarea turiştilor de către hotelierii din România, sau mai bine zis fentarea autorităţilor în prezentarea datelor reale. Prin tot felul de tertipuri, patronii unităţilor de cazare – cu largul concurs al Ministerului Turismului, care le cântă în strună – amână punerea în funcţiune a Sistemului Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET). Motivul este cel puţin ridicol: vor fi obligaţi să transmită datele confidenţiale ale turiştilor.

În tot acest timp, bulgarii se menţin în top. Astfel, potrivit datelor Eurostat, mai mult de trei sferturi din totalul camerelor disponibile în hotelurile şi unităţile de cazare din Bulgaria, Cipru şi Malta au fost ocupate în luna iunie 2012.

În luna iunie 2011 situaţia fusese practic la fel, Slovacia şi România aveau cel mai mic grad de ocupare (28,2%), la polul opus fiind Cipru, cu un grad de ocupare de 81,8%.

Analizând perioada ianuarie-iunie 2012 comparativ cu perioada ianaurie-iunie 2011, se observă că în Italia, Portugalia, Suedia şi România gradul de ocupare a scăzut cu peste un punct procentual în timp ce Letonia, Bulgaria, Lituania şi Germania au înregistrat creşteri de peste un punct procentual, mai relevă Eurostat.

Uniunea Europeană este o destinaţie turistică importantă, 6 din statele membre UE făcând parte din primele 10 destinaţii din lume pentru cei care vor să-şi petreacă vacanţele. Turismul este o activitate importantă în UE, contribuind la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă precum, şi la dezvoltarea zonelor rurale sau mai puţin dezvoltate, arată Eurostat.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.