UPDATE! Ianukovici a fost demis, Timoşenko va candida la Preşedinţia Ucrainei în 25 mai, de europarlamentare

Iulia Timoşenko a fost eliberată sâmbătă, după 3 ani de detenţie, şi va candida la Preşedinţia Ucrainei în 25 mai, de europarlamentare. Fostul premier ucrainean a ajuns în scaun cu rotile în Piaţa Independenţei – Euromaidan – unde a promis că toţi cei responsabili de crimele din această săptămână la Kiev vor plăti, ea fiind ovaţionată de circa 100.000 de susţinători. Preşedintele Ianukovici a fost demis e parlamentari printr-un vot covârşitor. El părăsise deja Kievul şi a plecat la Harkov, de unde a fost eliberată Timoşenko, ceea ce sună cumva a schimb. Europa şi SUA salută deciziile luate şi eliberarea lui Timoşenco, despre a cărei condamnare pentru abuz de putere au susţinut mereu că este una politică. Bilanţul violenţelor de la Kiev a ajuns la 88 de morţi şi 645 de răniţoi, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii.

UPDATE 23 februarie: Preşedintele Parlamentului din Ucraina, Oleksandr Turcinov, va îndeplini funcţia de preşedinte interimar al ţării, în locul lui Ianukovici, potrivit unei rezoluţii adoptate duminică de către deputaţi. Turcinov le-a dat deputaţilor termen până marţi să formeze o nouă majoritate şi un Guvern de unitate naţională.

“Ianukovici s-a exclus singur şi nu îşi mai îndeplineşte atribuţiile”, scrie în rezoluţia adoptată de deputaţi. “Alegerile au fost fixate pentru 25 mai”. Textul a fost adoptat cu 328 de voturi din totalul de 450 de mandate.

Parlamentul a votat şi numirea altor oficiali, între care Procurorul General, ministrul Apărării şi şeful Serviciilor de securitate.

Votul a avut loc în prezenţa reprezentantului Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombinski.

Preşedinţii Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso şi Parlamentului European (PE) Martin Schulz saluta eliberarea opozantei Iulia Timoşenko (foto), unul dintre liderii “revoluţiei portocalii” din 2004. “Anunţarea alegerilor prezidenţiale pentru 25 mai este deosebit de binevenită şi importantă. Schimbarea este în curs în Ucraina”, a arătat Schulz. “Aduc un omagiu manifestanţilor paşnici şi îndemn toată lumea să rămână calmă”, a adăugat el.

Casa Albă a subliniat că “este necesar ca principiul intangibil care ghidează evenimentele să fie cel potrivit căruia ucrainenii îşi stabilesc viitorul”. „Noi salutăm acţiunea constructivă a (Verhovna) Rada (Parlamentul ucrainean) şi continuăm să îndemnăm la formarea rapidă a unui guvern de largă unitate naţională şi tehnocrat”, afirmă Preşedinţia americană.

Liderul Partidului Popular European (PPE, dreapta) Joseph Daul şi-a exprimat “uşurarea” şi “bucuria”: “După aproape trei ani de încarcerare, nedreaptă şi motivată politic, de către regimul (Viktor) Ianukovici, Iulia Timoşenko este în sfârşit liberă”.

PPE este prima forţa politică în PE şi din ea face parte şi partidul fostului premier ucrainean, alături de alte 73 de formaţiuni provenind din 39 de ţări.

Evenimentele din Ucraina urmează exact scenariul petrecut şi în România în Decembrie ’89: forţele de ordine au trecut de partea demonstranţilor, preşedintele Ianukovici a părăsit Kievul iar reşedinţa sa a devenit loc de pelerinaj pentru ucraineni, care denunţă luxul în care trăia acesta.

Ulterior, Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. Anunţul a fost făcut sâmbătă, de noul preşedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov – mâna dreaptă a Iuliei Timoşenko, relatează AFP.

“A încercat să ia un avion cu destinaţia Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Doneţk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov.

Dacă va fi condamnat sau va fi scăpat de ruşi urmează să vedem. Cert este însă că “Dictatorul a fugit” iar Ucraina se confruntă acum cu o mare problemă care a lipsit la noi: secesiunea. Jumătatea ortodoxă care se învecinează cu România la Marea Neagră va rămâne cu Rusia iar cealaltă, catolică şi susţinută puternic de vecina mai mare Polonia, vrea şi cel mai probabil va ajunge în UE, susţin analiştii.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.