Ianukovici, dat în urmărire generală pentru genocid

Evenimentele din Ukraina urmează cursul celor petrecute în România acum 25 de ani, astfel că pe numele fostului preşedinte Viktor Ianukovici – numit şi Ianucescu, într-o trimitere evidentă la Ceauşescu – a fost emis un mandat de arestare şi a fost dat în urmărire generală. El a părăsit capitala Kiev imediat după ce săptămâna trecută a dat ordin să se tragă în popor. Au căzut victime gloanţelor trupelor speciale antirevoltă (Berkut) 82 de protestatari care au fost ucişi iar alţi aproape 700 au fost răniţi. Ianukovici a fost văzut ultima dată în Crimeea.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu are nicio informație cu privire la locul unde s-ar putea afla în acest moment ex-președintele Viktor Ianukovici, dar a negat zvonurile potrivit cărora acesta s-ar pregăti să fugă din țară pe cale maritimă, în Balaklava, lângă orașul Sevastopol.

Ianukovici a fost destituit din funcţie sâmbătă, de către Rada Supremă (parlamentul unicameral), imediat după ce acesta a părăsit Kievul. El semnase joi, după cele două zile de represiune sângeroasă a protestatarilor din stradă, un acord de ieșire din criză în Ucraina. Documentul a fost semnat în prezența unor mediatori europeni şi prevede organizarea de alegeri anticipate, formarea unui guvern de coaliție și reforma constituțională.

Parlamentul, dominat de deputaţi anti-Ianukovici, l-a numit duminică pe Oleksandr Turcinov, un apropiat al Iuliei Timoşenko, în funcţia de preşedinte interimar. În următoarele 48 de ore urmează să fie numit un Guvern pentru perioada de până la alegerile prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai.

Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, este aşteptată la Kiev pentru a discuta despre măsurile care urmează să fie adoptate pentru calmarea atmosferei şi pentru stabilizarea economiei ţării, în contextul în care occidentalii şi-au multiplicat duminică declaraţiile care îndeamnă la respectarea integrităţii teritoriale a statului şi evitarea împărţirii lui.

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.