Impozit pe piscine şi premii pentru denunţătorii de evaziune

Guvernul va impozita piscinele, va majora taxele pentru cei cu mai multe proprietăţi şi le va acorda stimulente financiare sau facilităţi românilor care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii. “Oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor”, a argumentat Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Guvernul Ponta croieşte o reformă a impozitării proprietăţii, cu extinderea bazei de taxare prin eliminarea excepţiilor şi impozitarea şi mai mare a proprietăţilor multiple. Liviu Voinea a dat ca exemplu de exceptare de la impozitare piscinele din proprietăţile individuale.

“La fel, moştenirile sunt scoase din calculul impozitului pe proprietăţi multiple. La a doua casă trebuie să plăteşti impozit cu 65% mai mare decât la prima, dar dacă imobilul se moşteneşte, nu se aplică această regulă. Înteleg că dacă ai moştenit-o nu e un act de voinţa, nu înseamnă că ai avut banii să o cumperi, dar îţi dau un timp, 6 luni – 1 an, în care trebuie să faci o alegere. Dacă o păstrezi trebuie să plateşti impozit ca pentru a doua casă, dacă nu, să o vinzi”, a explicat Voinea.

“Vrem să fie mai pregnant principiul solidarităţii, adică impozitez mai puternic stocul de bogăţie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, îl las 16%, dar îl impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietăţi, fără să fie afectat cetaţeanul mediu, care are în proprietate, de regula, 60 de metri pătraţi”, a dăugat el.

Cât priveşte “sistemul denunţătorului”, Voinea susţine că funcţionează de ani buni în Suedia şi ar putea fi implementat şi la noi. Pentru aceasta, el va face o vizită în această ţară pentru a se documenta.

Amintim că, de anul viitor, taxele şi impozitele locale vor fi indexate cu 16,05%, cât reprezintă inflaţia pe ultimii 3 ani. Aceste dări către stat nu au mai fost mărite din 2009. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.