Impozitul forfetar, posibil de la 1 ianuarie 2014

Data privind aplicarea impozitului forfetar va fi o decizie comună a ministrului Finanţelor şi a celui pentru IMM-uri, dar deja 1 octombrie nu mai apare ca dată certă, după amânarea de la 1 iulie. “Termenul de aplicare a impozitului forfetar nu este încă stabilit: ori 1 octombrie 2013, ori 1 ianuarie 2014. Va fi o decizie comună a celor doi miniştri. Sunt cele două opţiuni: trimestrul IV sau de la începutul anului viitor. Este o decizie care va aparţine celor doi miniştri”, a declarat Cosmin Trif, consilierul ministrului delegat pentru IMM-uri, Maria Grapini, la ”Forumul pentru diseminarea schemelor de finanţare noi pentru IMM-uri”, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Despre stadiul în care se află acest proiect, Trif nu a adus noutăţi faţă ce declara Grapini în luna mai: a fost înaintat Ministerului de Finanţe, spre analiză, şi s-a ajuns la o serie de coeficienţi de plată, dar încă nu au fost definitivaţi.

“După ce noi am înaintat proiectul către MFP, spre analiză, au fost nişte întâlniri comune ale departamentului nostru cu reprezentanţii MFP şi ai federaţiilor patronale din domeniu. Am ajuns la nişte calcule şi coeficienţi de plată, doar că nu sunt definitivaţi şi nu sunt în transparenţă decizională, momentan. Se lucrează încă la ei şi nu aş putea da date mai multe. În momentul în care se va putea, vor fi puşi în dezbatere publică”, a explicat consilierul.

Maria Grapini anunţa, în primăvară, că s-au identificat, pentru fiecare cod CAEN, indicatorii relevanţi care i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. La spălătorii auto şi service-uri a fost necesar să fie stabiliţi indicatori specifici – dacă este doar spălătorie, dacă face şi service sau dacă face şi RAR.

“Acolo va fi o plată a unei sume fixe în funcţie de suprafaţă şi de ce face. Dacă este numai spălătorie are o anumită sumă, dacă este şi spălătorie şi reparaţii şi dacă mai are şi tehnologia specifică să facă verificarea impusă de RAR are alte sume. Nu va apărea ca o presiune fiscală. Au fost foarte fericiţi cei din service. Au spus că este o concurenţă neloială la ei, teribilă, mai ales că unii dintre ei nu au investit în acea aparatură de care au nevoie ca să facă verificările RAR şi că sunt tot felul service-uri pe toate drumurile care nu plătesc nimic, fac la negru”, a declarat Maria Grapini în 13 mai.

Impozitul forfetar va elimina impozitul pe profit de 16% şi impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de 3% şi ar urma să fie aplicat domeniilor întreţinerii şi reparării autovehiculelor, turismului, alimentaţiei publice, cafenelelor, barurilor.

Autorităţile au în elaborare şi un studiu de impact cu privire la aplicarea acestui impozit.

“În cadrul Departamentului, la iniţiativa şi propunerile primite de la mediul de afaceri, am iniţiat un studiu de impact cu privire la impozitul forfetar care se asigură pentru domeniul turismului, al alimentaţiei publice, al cafenelelor şi barurilor şi în întreţinerea şi repararea autovehiculelor. Este un studiu elaborat împreună cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), ai Academiei de Studii Economice şi cu asociaţiile şi patronatele din domeniu. Acest impozit, dacă va fi instituit, va elimina impozitul de 16% pe profit şi impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor. Studiul se află la Ministerul Finanţelor Publice şi vom vedea de când va fi implementat”, a mai spus Trif.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.