În lipsa investiţiilor, excedentul bugetar a crescut la 1,35 miliarde euro

România a avut după primele 4 luni ale anului un excedent bugetar de 6 miliarde de lei (1,35 miliarde euro), reprezentând 0,85% din PIB, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor Publice.

Cheltuielile pentru investiţii, care le includ pe cele de capital şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost mai mici decât excedentul: 5,3 miliarde lei, respectiv 0,8% din PIB.

Pe primele trei luni, excedentul a fost de 4,89 miliarde lei.

În ianuarie-aprilie 2015, veniturile au fost de 76,03 miliarde lei (10,9% din PIB), cu 12,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după încasări mai mari din TVA (cu 20%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (30,9%) şi accize (4,1%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut cu 0,3% faţă de anul anterior, reflectându-se atât măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii, precizează MFP.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 4,26%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,3%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 70,1 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la bunuri şi servicii (-5,5%) şi subvenţii (-1,8%). Cea mai mare diferenţă s-a înregistrat la dobânzi (-17,7%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, bugetul a înregistrat un deficit de 1,88 miliarde lei. Au fost introduse însă ulterior taxa pe stâlp (prima tranşă de achitat la finele lunii mai) şi acciza suplimentară la carburanţi. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.