UPDATE! Încă un ministru incompatibil: Eduard Hellvig

Eduard Raul Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI, întrucât din 7 mai a.c. a deţinut simultan şi funcţia de director la o firmă şi, în plus, a fost angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Hellvig are posibilitatea să conteste raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ, lucru pe care a şi spus că o să-l facă.

El acuză că este „o manevra politică împotriva PNL, prin care se doreşte să nu câştigăm parlamentarele din 2012 şi prezidenţialele din 2014”, fără a justifica însă, cu acte, că nu este adevărat ce au constatat cei de la ANI.

UPDATE 10 decembrie 2014: ÎCCJ a decis definitiv că Hellvig, în prezent europarlamentar, nu s-a aflat în incompatibilitate, instanța anulând raportul întocmit de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Anterior, la 1 aprilie 2013, instanţa Curții de Apel București a dat o sentinţă contrară: Hellvig s-a aflat în incompatibilitate. 

„În urma evaluărilor demarate la 10 octombrie 2012, s-a constatat că Eduard Raul Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, arată, vineri, ANI.

Astfel, Hellvig nu a renunţat la şefia firmei amintite (unde se află din 1 iulie 2004), imediat după ocuparea fotoliului de ministru, aşa cum prevede legea. El neagă că ar fi directorul acestei societăţi comerciale, dar Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a comunicat Agenţiei că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31 octombrie 2012, adică în urmă cu o saptămână.

Cercetător la o firmă fără acest obiect de activitate

Totodată, din verificările efectuate de ANI a mai rezultat că, în perioada 20 decembrie 2011 – 14 septembrie 2012, Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL (al cărei administrator a fost Sorin Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului, şi el cu probleme la ANI), firmă care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanţei 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică

Din acest motiv, ANI a dispus sesizarea Inspecţiei Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între Hellvig şi această firmă, având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.

A fentat şi ANAF

Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzacţii reprezentând încasări drepturi salariale de la SC LIFE LINE – MEDICAL CENTER SRL (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 de lei, în condiţiile în care acesta nu figurează, ca angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii.

În acest caz, ANI a sesizat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada amintită de către Hellvig la această firmă.

„E manevră politică”

Hellvig a declarat, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o “manevră politică”. “Înţeleg care este atacul, e de la faptul că sunt secretar general al PNL şi că am fost alături de preşedintele Crin Antonescu din 2009. Motivul e să nu ajungem în 2014, să nu câştigăm alegerile din 2012 şi să nu câştigăm prezidenţialele din 2014”, a spus el.

Fără a proba cu documente – pe care ar fi putut să le depună la ANI, de altfel –

Hellvig a spus că nu mai este director executiv la SC Sintezis Birotica SRL Oradea încă de la 1 ianuarie 2005, după ce a devenit parlamentar. Despre suma de bani primită lunar de la SC Life Line – Medical Center SRL, el susţine că reprezintă salariul soţiei, director medical la acea societate. El a afirmat că familia sa are un singur cont, pe numele ambilor soţi, pentru a plăti un singur comision anual de administrare de 100 de euro.

Cât despre banii primiţi de la SC Dib Media Consultancy, Eduard Hellvig susţine că, în momentul în care a devenit ministru în 7 mai, contractul de colaborare pe care l-a avut cu această societate a fost suspendat.

El a mai precizat că a vorbit cu premierul Victor Ponta vineri dimineaţa, după ce a aflat pe surse că ar urma ca ANI să dea un comunicat de presă cu decizia de incompatibilitate care îl vizează. Ponta a declarat jurnaliştilor că le-a cerut celor acuzaţi de incompatibilitate să explice public situaţia şi să conteste decizia ANI.

3 ani pe bară

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Hellvig candidează pentru un nou mandat de parlamentar, iar dacă va câştiga şi va contesta în justiţie decizia ANI, va putea să tragă de timp maxim 1 an cu judecarea cauzei la toate instanţele. După aceea, dacă decizia ANI va fi confirmată de instanţa supremă, Hellvig va trebui să demisioneze din Parlament şi să fie organizate alte alegeri în colegiul câştigat de el, ceea ce va însemna altă cheltuială din bani publici. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.