Începe anveloparea blocurilor în Sectorul 1 – ediţia 2014

Primăria Sectorului 1 al Capitalei a redeschis şantierele pentru lucrările de reabilitare termică a blocurilor. Constructorii au montat deja schelele la 35 de blocuri din cele 190 pe care autoritatea locală şi-a propus să le termoizoleze în 2014. Din anul 2008 au fost anvelopate 628 de blocuri în această zonă a Bucureştiului, adică 65% din totalul imobilelor eligibile de a intra în program. Până la sfârşitul anului 2015, administrația locală şi-a propus să finalizeze programul de reabilitare termică.

Primăria Sectorului 1 suportă integral costurile lucrărilor de reabilitare termică, dintr-un împrumut de 125 milioane de euro contractat la Banca Europeană de Investiţii (BEI în anul 2011. Practic, tot contribuabilii vor plăti lucrările, dar din taxe şi impozite şi pe parcursul mai multor ani.

Primarul Andrei Chiliman a extins anul trecut şi la case operaţiunea de anvelopare termică. 

”Doresc să-i asigur pe cetățenii Sectorului 1 că, până la finalizarea anvelopării tuturor blocurilor din această zonă administrativă, programul de reabilitare termică va continua în aceleași condiții ca și până acum – gratuit! Am decis ca în anul 2014 să accelerăm reabilitarea blocurilor, pentru ca toți locuitorii să se bucure în cel mai scurt timp de beneficiile termoizolării”, afirmă Chiliman, în comunicatul remis redacţiei.

bloc, reabilitare termica 1

Lucrările de anvelopare cuprind:

  • izolarea termică a pereților exteriori;
  • înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuințe cu tâmplărie performantă energetic;
  • termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planșeului peste ultimul nivel, în cazul existenței șarpantei;
  • izolarea termică a planșeului peste subsol, în cazul în care, prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter;
  • demontarea instalațiilor și a echipamentelor montate, aparent pe fațadele/terasa blocului de locuințe, precum și remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de reabilitare termică;
  • refacerea finisajelor anvelopei.

În acest sector al Capitalei, odată cu anveloparea blocului proprietarii primesc gratuit şi certificatul de performanţă energetică al clădirii – dar pentru întreg blocul, nu pe fiecare apartament.

bloc, reabilitare termica 2

Începând cu data de 20 iulie 2013, dată la care a intrat în vigoare legea care reglementează performanţa energetică a locuinţelor, proprietarii de imobile nu îşi mai pot vinde sau închiria locuinţa în lipsa certificatului energetic.

Astfel, contractul de vânzare-cumpărare şi cel de închiriere pot fi anulate dacă locuinţa nu este auditată din punct de vedere energetic. Mai exact, proprietarul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic.

Certificatul energetic este un document oficial valabil 10 ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţa energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.