Începe cutremurul în TVR

Câteva sute de angajaţi ai TVR s-au adunat, luni, într-un protest spontan în curtea instituţiei din Bucureşti, nemulţumiţi de modul în care se va derula concedierea colectivă a oamenilor, prin desfiinţarea a 872 de posturi. Acţiuni similare au avut loc în ţară, la studiourile teritoriale ale Televiziunii publice, din Craiova, Timişoara şi Târgu Mureş. În prezent,  TVR are 3.400 de angajaţi şi datorii de 145,6 milioane euro.

Protestatarii acuză modul în care se vor face evaluările, dar şi criteriile pe baza cărora vor avea loc disponibilizările. Practic, sunt obligaţi să completeze o cerere prin care solicită de bună-voie, să fie evaluaţi în baza unui regulament de selecţie care nu a fost aprobat de consiliul de administraţie şi pe care îl consideră “total neobiectiv”.

“Protestăm nu neapărat faţă de aceste comisii, ci vizavi de modul în care a fost concepută această restructurare. Noi avem un proiect de restructurare, dar nu au ţinut cont de el şi nici de punctul nostru de vedere”, au spus reprezentanţii Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR – SPUS TV.

Acţiunea este spontană şi a fost declanşată în contextul în care, în noaptea de sâmbătă spre duminică, administraţia Societăţii Române de Televiziune (SRTv) a afişat pe site-ul intern al instituţiei comisiile care îi vor evalua pe angajaţii TVR în vederea aplicării planului de restructurare.

Mădălin Voicu şi Cristian Ţopescu, la triaj

Din cele 13 comisii ce urmează să evalueze  personalului TVR pentru disponibilizare fac parte, alături de reprezentanţi ai TVR,  Mădălin Voicu, Irina Radu, Cristian Ţopescu, Radu Gabrea şi Stere Gulea. La aceştia se adaugă, în fiecare comisie, câte un reprezentant al sindicatului reprezentantiv din TVR, cu statut de observator.

Reprezentanţii SPUS TV, organizaţie afiliată Confederaţiei Sindicale “Meridian”, au amintit că, în prezent, CA al TVR a fost desfiinţat prin recenta hotărâre a Curţii Constituţionale.

În timpul protestului, angajaţii TVR au strigat “Jos Săftoiu!” şi “Jos Consiliul de Administraţie!”. Ei vor stabili modul în care vor picheta administraţia în continuare.

Redresare economică sprijinită de Guvern

În 28 august, Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat Programul de redresare economică a instituţiei, care prevede între altele şi restructurări.

Iniţial, numărul angajaţilor propuşi pentru disponibilizarea colectivă era de 962, dar CA a aprobat ulterior modificarea schemei organizaţionale din Programul de redresare economică a instituţiei, astfel încât vor fi desfiinţate 872 de posturi.

Potrivit preşedintelui – director general al Televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar Guvernul a aproba, la 1 septembrie, eşalonarea pe 7,5 ani a obligaţiilor fiscale de peste 65 milioane de euro.

Până acum, redresarea economică a instituţiei a constat doar în închiderea canalelor TVR Info, la 15 august, şi a TVR Cultural, la 15 septembrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.