Industria se poticneşte

Cifra de afaceri din industrie – pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali – a scǎzut cu 4,3% în aprilie faţă de martie, din cauza industriei extractive (-11,4%) şi celei prelucrătoare (-4,0%), dar comparativ cu aprilie 2013 a înregistrat o creştere cu 6,0%, datorită industriei prelucrătoare (+6,5%) – industria extractivǎ scǎzând cu 5,4%, arată datele INS publicate ieri. Astăzi, INS a publicat şi Indicii producţiei industriale în luna aprilie şi perioada 1.I-30.IV.2014, care relevă o scădere a producţiei cu 3% în aprilie faţă de martie, ca serie brută, şi cu 0,3% în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate.

O explicaţie ar fi că în primele 3 luni ale acestui an s-a vândut cam tot ce se afla pe stoc, iar în aprilie industria s-a cam poticnit.

Pe marile grupe industriale, în aprilie s-au înregistrat scǎderi faţă de martie alei cifrei de afaceri, în sectoarele:

– industria energetică (-21,1%)

– industria bunurilor intermediare (-4,7%)

– industria bunurilor de capital (-2,1%)

– industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,6%).

Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,6%.

În aprilie 2014 comparativ cu aprilie 2013, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe ansamblu cu, 6,0%, iar pe marile grupe industriale, după cum urmează:

– industria energetică (+31,0%)

– industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,9%)

– industria bunurilor de capital (+6,0%)

– industria bunurilor intermediare (+3,6%)

– industria bunurilor de uz curent (+2,7%).

Totodată, în T1 2014 faţă de T1 2013, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a crescut cu 11,6%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri:

– industria energetică (+32,5%)

– industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,9%)

– industria bunurilor intermediare (+10,3%)

– industria bunurilor de capital (+10,1%)

– industria bunurilor de uz curent (+8,3%).

Producţie mai mică în aprilie faţă de martie 

La capitolul producție industrială, datele provizorii ale INS, publicate astăzi, arată că aceasta a scăzut în aprilie a.c. față de martie cu 3% ca serie brută şi cu 0,3% în funcție de numărul de zile lucrătoare și sezonalitate.

Procentajele negative provin din faptul că în aproape toate sectoarele industriale s-au înregistrat scăderi. Excepție a făcut industria bunurilor de uz curent, care a crescut ca serie brută cu 0,2%, și industria prelucrătoare care a crescut cu 0,1%, ca serie ajustată.

În aprilie 2014, comparativ cu aprilie 2013, producția industrială (serie brută) a crescut cu 2,6%, datorită industriei prelucrătoare (+3,9%). În același timp, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă au scăzut cu 8,9%, respectiv cu 4,1%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creșteri în industria bunurilor de capital (+9,3%) și în industria bunurilor de uz curent (+0,7%) și scăderi în industria energetică (-5,8%), industria bunurilor intermediare (-2,3%) și în industria bunurilor de folosință îndelungată (-0,1%).

În aceeași perioadă analizată, producția industrială, pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, susținută de industria prelucrătoare (+7,8%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 8,4%, iar industria extractivă cu 3,4%.

În ceea ce privește eșalonarea în funcție de marile grupe industriale, sunt consemnate creșteri în: industria bunurilor de capital (+18,8%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+6,0%), industria bunurilor de uz curent (+3,7%) și industria bunurilor intermediare (+1,4%). Industria energetică a scăzut cu 5,3%.

În T1 2014 faţă de T1 2013, producţia industrială pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a crescut cu 9,5%, fiind susținută de industria prelucrătoare (+11%). Industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 1%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creșteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) și industria energetică (+1,4%).

Pe serie brută, producția industrială a fost mai mare cu 8,1% în T1 2014, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+9,6%). În funcție de marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri în: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) și industria energetică (+1,1%).

Pe de altă parte, industria extractivă și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 1,7%, respectiv cu 1%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.