Inflaţia preţurilor combustibililor: 3,2% pentru T1

Banca Naţională a României (BNR) prognozează pentru sfârşitul primului trimestru o inflaţie anuală de 3,2% a combustibililor, potrivit datelor publicate pe site-ul băncii. Însă pentru sfârşitul trimestrului II, prognoza pe acest segment creşte la 3,9%, apoi scade la 1,1 pentru T3 şi urcă până la 4,2 pentru T4.

Cât priveşte prognoza pe anul 2014, inflaţia anuală a combustibililor este anunţată de BNR pentru sfârşitul primului trimestru la 4%, pentru T2 – la 3,5%, pentru T3 – la 3,5% şi pentru T4 – la 3,3%.

Inflaţia anuală CORE2 ajustat, adică inflaţia de bază, care elimină din calculul IPC total o serie de preţuri asupra cărora influenţa politicii monetare (prin gestionarea cererii agregate) este puţin semnificativă sau nulă – precum cele administrate, volatile (legume, fructe, ouă, combustibili), ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice – prognoza BNR este de 2,9% pentru sfârşitul primului trimestru din acest an. Pentru trimestrul II, prognoza Băncii Centrale este de 2,8%, pentru T3 de 2,1%, iar pentru T4 2013 de 2%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.