Înlocuitorul Monei Pivniceru în CSM a demisionat

Gabriela Bârsan, judecătorul care a obţinut cele mai multe voturi la alegerea membrului CSM din partea ICCJ și i-ar fi urmat, procedural, Monei Pivniceru, în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a depus demisia, joi la ora 15.20, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidențial de numire a primeia în funcția de ministru al Justiției.

Anunțul a fost făcut de Alina Ghica, preşedintele CSM, care a adăugat că în “proxima şedinţă a CSM” îi va fi discutată cererea.

Cauza cea mai probabil pentru renunţarea la funcţie este aceea că Gabriela Bârsan este învinuit de DNA pentru fapte de corupţie.

După ea, la numărul de voturi obținute în alegerile din 2011 pentru ocuparea unui loc în CSM din partea ICCJ urmează Adrian Bordea.

Cel clasat pe locul 3 va avea însă mandat până la finalizarea procedurii alegerii unui nou membru în Consiliu, care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie.

Și reprezentantul societății civile a renunțat la funcție

Tot joi, o altă demisie spectaculoasă a avut loc în CSM: hodoronc-tronc, reprezentantul societăţii civile în Consiliu, Georgiana Iorgulescu, a anunţat că renunță la funcţie.

Ea susține că nemulţumirea provine din modul în care funcţionează CSM și a modului în care i-a fost luată în discuție demisia Monei Pivniceru.

”În opinia mea, trebuia să se ia act mai întâi de demisia din magistratură, din calitatea de judecător, cererea de demisie din CSM rămânând fără obiect. Dacă nu mai eşti judecător, nu mai poţi să faci parte din CSM. Între jurişti, pentru mine lucrurile stăteau într-un fel, pentru alţii în cu totul alt fel’, a argumentat Iorgulescu, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

”Cred că rolul meu este mult mai bine în rândul societăţii civile din care provin. (…) Am venit joi la CSM doar pentru a asigura cvorumul, însă acest mod de lucru este contrar acestei instituţii, motiv pentru care doresc să mă depărtez de instituţia în sine. Ştiţi cum e, când există o coliziune tot timpul între nişte valori şi crezuri, la un moment dat cineva cedează”, a conchis ea.

Cererea de demisie va fi luată în discuţie la următoarea şedinţă a Plenului CSM.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.