INOVAȚIA în logistică (I) – Informații

 

În multe cazuri, se discută într-o companie de logistică despre avantaje competitive, care nu sunt neapărat în directă relație cu prețul serviciilor oferite. Este şi un punct care diferențiază un prestator de servicii logistice de competiție. Dar ce înseamnă să pui în practică acele avantaje competitive? După părerea mea acest lucru se poate realiza luând în calcul trei resurse decisive care sunt implicate direct în procesele logistice: Informații, Resurse umane și Dotări tehnice.

 

Deși toți cei trei factori trebuie luați în calcul în orientarea strategică, fiind şi factori decisivi în ceea ce privește impactul în P&L ,consider că procesarea informațiilor într-un proces logistic este mecanismul care stimulează în cea mai mare măsură inovațiile. Practic, în tot lanțul de procese, ne lovim de informații, începând de la comanda clientului către furnizorul acestuia până la destinația finală a produselor la clienții sau utilizatorul final. Clientul lansează o comandă de achiziție către furnizor care conține informații despre articol, cantitatea comandată, condițiile de transport. Această comandă de achiziție către un furnizor se transformă pentru un 3PL într-un ASN (Advance Shippment Notification) în baza căruia se va lansa o comandă de transport şi, ulterior, o recepție în depozit care generează un NIR (Notă Intrare Recepție). O comandă lansată de către clientul final se transformă în depozit într-o comandă de picking, iar apoi va genera şi o comandă de transport, la finalul căruia se transmite un POD (Proof Of Delivery). În concluzie, toate procesele din lanțul de aprovizionare sunt însoțite de informații.

Întrebări…

 

Deseori, informațiile care sunt furnizate într-un anumit punct al procesului sunt incomplete, nerelevante sau în cantitate prea mare pentru a fi procesate cu ușurință de cei implicați în desfășurarea operațiunilor. Pe de altă parte, un proces eficient se bazează pe informații obiective şi clare precum şi o procesare rapidă a acestora. De aici se nasc următoarele întrebări:

1. Cum pot să furnizez informații complete şi la obiect celui care efectiv lucrează cu aceste informații fără să-i îngreunez activitatea?

2. Cum pot să furnizez informații actualizate şi relevante în timp real tuturor celor implicați într-un proces sau lanț de procese?

E adevărat că piața e deja invadată de soluții ERP, WMS şi TMS, iar la selectarea şi implementarea acestora sunt implicate atât resurse umane cât şi financiare considerabile. Din păcate, multe din aceste soluții oferă mai mult un răspuns la întrebarea a 2-a, iar prima problemă rămâne, de obicei, nerezolvată. Câți dintre utilizatorii unui WMS, de exemplu, pot lucra cu respectivul sistem intuitiv fără greșeală şi în mod eficient fără a se opri dintr-o activitate pentru a prelucra, introduce sau procesa date? În timpul în care am lucrat în diverse proiecte şi cu diverse astfel de sisteme, mereu m-am lovit de aceleași probleme: foarte dese interacțiuni cu sistemul, întreruperi în proces pentru prelucrarea datelor, perioade lungi de training pentru noi angajați, informații contradictorii sau lipsă în diferite stadii ale proceselor, compensate în mare parte prin procesare manuală, iar lista ar continua cu nenumărate exemple. Sunt sigur că mulți dintre cei implicați în operațiuni din lanțul de aprovizionare s-au lovit de aceste probleme care, însumate, duc la pierderi în eficienţă, erori în procesare, ba chiar, uneori, şi frustrări pentru cel implicat în proces, fiind blocat de o decizie banală precum: „acum ce fac, apăs F2 sau F4“? Aceste lucruri ar trebui în mod normal să nu mai constituie o problemă având în vedere nivelul de dezvoltare a tehnologiei de astăzi – şi o banală mașină de spălat este dotată cu un sistem de procesare a informațiilor, numită „fuzzy logic”, prin care în funcție de greutate, culoare şi gradul de murdărire a rufelor selectează automat derularea optimă a unui program de spălare.

… calcule…

Revenind la cele două întrebări menționate anterior, inovația şi dezvoltarea în lanțul de aprovizionare ar trebui pornite de la răspunsurile care oferă o rezolvare a primei întrebări: „cum aduc informațiile clare şi complete la persoana implicată direct în operațiuni fără întrerupere din activitate pentru procesarea de date”. Multe companii multinaționale din domeniul logisticii sau din domeniul dezvoltării de soluții informatice nu s-au focusat asupra acestei problematici. Motivele sunt diverse: costuri ridicate, dezvoltatorii de soluții informatice provin în general din domeniul IT şi mai puțin din cel operațional, astfel de proiecte necesită timp, bani şi know-how, iar foarte puține companii din domeniul logisticii au un departament de R&D. Între timp, tehnologia progresează cu pași mari şi, chiar în viaţa de zi cu zi, suntem mereu conectați online, folosim diverse gadgeturi şi aplicații mobile, iar terminalele sunt tot mai mici, mai ușoare şi mai performante. În logistică, încă mai folosim sisteme de operare vechi de zeci de ani, terminale grele şi lente în procesare şi imprimante de coduri de bare care sunt amplasate în cu totul alte zone decât acolo unde sunt necesare. Un calcul simplu al unui proces de picking în depozit, care este o activitate repetitivă şi cu o frecvenţă ridicată, putem lua în considerare şi 6.000 de procesări zilnice, la un timp de operare mediu per pick de 120 de secunde, reprezintă în total 200 de ore. În general, între 10-20% din timpul de operare e ocupat cu procesarea datelor: citire informație picking de pe scanner, scanarea locației sau a codului de bare de pe produs, reverificarea informațiilor şi, la final, confirmarea pickingului. Pe lângă procesarea datelor, mai sunt necesare alte 5% pentru manipularea terminalului şi întreruperea din procesare. În cel mai bun caz, 15% din timp e pierdut pentru operațiuni „ajutătoare“, însemnând 30 ore zilnic. La o medie de 255 de zile lucrătoare cu un cost de procesare pe oră de minim 20 lei se pierd 153.000 lei într-un an. Deși cifrele sunt exemple de calcul, acestea sunt apropiate de realitate şi aplicabile şi în alte operațiuni din întregul lanț de procese logistice.

… și răaspunsuri

Unele inovații în logistică vizează tocmai aceste pierderi cum ar fi sistemele de „pick-by-voice“ sau „pick-by-light“, dar progresul tehnologic de azi ne oferă tot mai multe posibilități de a implementa soluții prin care procesarea informațiilor este integrată în proces. Una din soluții ar fi o dezvoltare care e deja folosită în aplicații de pe telefoanele noastre mobile şi anume „augmentedreality“ (ex. „layar“). În combinație cu un wearable gadget, cum sunt „google glasses“, informațiile necesare sunt direct proiectate pe ecranul încorporat. Comenzile sunt în prezent vocale, deşi sunt deja unele aplicații în dezvoltare care permit şi comenzi cu puterea minţii, chiar dacă, în actualul stadiu, doar pentru a captura imagini.

Luând ca exemplu procesul de picking, posibilitățile şi beneficiile sunt nenumărate prin utilizarea şi dezvoltarea de aplicații cu ajutorul cărora utilizatorul din depozit este într-adevăr susținut:

  • Mâinile sunt libere pentru a manipula marfa fără a mai pierde timp cu introducerea datelor
  • Scanarea codurilor de bare se face automat folosind camera integrată iar sistemul validează locația de picking sau codul produsului
  • Validarea cantității de picking prin comandă vocală
  • Informațiile referitoare la produs, locație, cantitate, instrucțiuni speciale de picking sunt vizibile pe parcursul întregului proces.

Lista posibilităților poate fi extinsă cu nenumărate exemple care, în final, duc la eliminarea acelor timpi „morţi“ utilizați pentru procesarea informațiilor şi la o creștere substanțială a eficienţei. Utilizarea acestei tehnologii în logistică poate fi exemplificată în toate procesele dintr-un depozit sau din transport.

Dezvoltarea şi implementarea aplicațiilor în logistică bazate pe utilizarea terminalelor şi a tehnologiei moderne este un punct strategic şi în dezvoltarea companiei Beyond Logistics. Un alt domeniu important este construirea unui mediu de lucru care să faciliteze creativitatea şi dezvoltarea de noi soluții, rol important preluat de cultura companiei şi resursele umane, ca unul dintre cele trei elemente de bază în promovarea inovațiilor în domeniul logisticii.

Robert HRABAL

proprietar Beyond Logistics

email@email.com

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.