INS: Cifra de afaceri în industrie a crescut cu 5,4% în primul semestru

Cifra de afaceri din industrie, pe total piaţă internă şi piaţă externă, a crescut cu 5,4% în prima jumătate a acestui an, în termeni nominali, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea a fost datorată în principal evoluţiei din industria prelucrătoare (+5,7%). În acelaşi timp, industria extractivă a scăzut cu 2,9%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au observat în:

  • industria bunurilor de capital (+16,8%)
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,7%)
  • industria bunurilor intermediare (+4,5%)
  • industria bunurilor de uz curent (+1,6%).

În schimb, industria energetică a scăzut cu 13,5%.

În luna iunie 2013, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţă internă şi piaţă externă), în termeni nominali, a crescut atât faţă de luna precedentă, cu 3,1%, cât şi comparativ cu luna iunie din 2012, respectiv cu 6,7%.

În ceea ce priveşte avansul faţă de luna mai 2013, acesta se datorează creşterilor din industria extractivă (+12,0%) şi din cea prelucrătoare (+2,8%).

Pe marile grupe industriale, a crescut cifra de afaceri din industria energetică (+23,6%), industria bunurilor de uz curent (+2,9%) şi industria bunurilor de capital (+2,7%).

Scăderi au fost în zona bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,9%), în timp ce industria bunurilor intermediare a rămas neschimbată.

Comparativ cu iunie 2012, în luna iunie a acestui an creşterile au fost determinate de cele din industria prelucrătoare (+7,2%), în timp ce industria extractivă a înregistrat o scădere de 5,0%.

Pe marile grupe industriale, cele mai importante creşteri în iunie au fost în industria bunurilor de capital (+22,1%) şi în cea energetică (11,8%). A crescut cifra de afaceri şi în sectorul bunurilor intermediare (+1,7%) şi în cel al bunurilor de folosinţă îndelungată (0,5%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1,8%. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.